3 stvari koje pomažu spriječiti sindrom zaležane glave kod bebe

Otkako pedijatri preporučuju roditeljima da im novorođenče spava isključivo na leđima – kako bi se smanjila mogućnost sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS-a) – došlo je do porasta pojave zaležane glavice. Evo što možete učiniti da to spriječite!

Namještanje i okretanje glave tijekom spavanja

Sve bebe preferiraju češće okrenuti glavu na jednu stranu dok spavaju. Istraživanja su pokazala da je to uglavnom ona strana na koju im je glavica bila okrenuta u porođajnom kanalu. Lubanje beba su meke upravo zato da bi mogle proći kroz porođajni kanal, ali ostaju takve i neko vrijeme nakon rođenja kako bi mogle pratiti ubrzan rast mozga.

Istodobno, kako je lubanja mekana, dugo ležanje na istoj strani stvara udubljenje, odnosno zaležanu glavicu. To je najlakše spriječiti tako da novorođenčetu mijenjate položaj glavice dok spava. Budite nježni i ustrajni.

Neke bebe su tvrdoglavije i vratit će glavu natrag u poziciju koja njima odgovara, a neke će nastaviti spavati i nakon što ste im pomaknuli glavicu.

Pomicanja glave djeteta ne znače da morate probdjeti cijelu noć – glavno je da beba ne radi pritisak na isto mjesto glave dulje od osam sati.

Okretanje tijekom dana

Najjednostavnija vježba tijekom dana ista je kao i ona noćna – svaka dva do tri sata, dok beba leži na leđima, okrenite joj glavu na onu stranu koju manje preferira.

Isti rezultat možete osigurati na još nekoliko načina. Novorođenčad, naime, gleda u majku dok je hranite i mijenjate joj pelene. Ako bebu dojite, sam proces dojenja zahtijeva promjene strane, no ako se dijete hrani bočicom, majka se mora sjetiti promijeniti stranu! I svoju rutinu mijenjanja pelena postavite tako da osigurate da svaki put kad to činite dijete mora okrenuti glavu.

Dok je budno, novorođenče smije i treba biti što više na trbuhu. Igrajte se s njim u tom položaju, a ako se silno buni – a neke se bebe poprilično bune na taj veliki napor – postavite dijete na deku na podu u kupaonici ispred perilice rublja i stavite da se vrti šarena odjeća. Nošenje djece također stimulira mijenjanje položaja glave novorođenčeta, a nošena beba bit će mirnija i zadovoljnija jer osjeća miris i otkucaje srca osobe koja je drži. Međutim, svakako provjerite kako sigurno nositi novorođenče.

Pomoćni jastuci

Ako ste pak dobili svojeglavo stvorenje koje se opire svim pokušanim metodama, možete upotrijebiti posebno dizajniran jastuk za bebe koji pruža ravnomjeran pritisak na cijelu lubanju.

Uz malo strpljenja, vježbi i okretanja, zaležana glavica brzo će proći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

3-stvari-koje-pomau-sprijeiti-sindrom-zaleane-glave-kod-bebe-ndash-jgl-obitelj