Znate li prepoznati razliku između opasnog i bezopasnog dječjeg kašlja?

Najgora noćna mora svakog roditelja je trenutak kad se djeca razbole ili pokažu prve simptome bolesti, poput kašlja i kihanja. Kako mališani najčešće ne mogu samostalno prepoznati opasnosti bolesti, glavnu ulogu i odgovornost u tome preuzimaju roditelji. Saznajte kad je pravo vrijeme za poduzimanje koraka u borbi protiv kašlja!

Djeca su u prvim godinama života, dok se njihov imunološki sustav ne razvije u potpunosti, osobito podložna bolestima i infekcijama pa stoga posebnu pozornost obratite i kod najobičnijeg kašlja. Uobičajeno, kašalj se dijeli u dvije skupine koje se baziraju na zvučnosti, a to su suhi i produktivni kašalj.

Uzročnici su raznovrsni, no važno je znati prepoznati je li kašalj bezopasan ili je jedan od simptoma potencijalne infekcije dišnih puteva. Ponekad je kašalj rezultat samo nadražene sluznice, lošeg zraka, alergijske reakcije na pelud i sličnih uzročnika i ne mora sa sobom donijeti dodatne tegobe.

Ako kašalj traje od tri do četiri dana bez pogoršavanja, dovoljno je da se pobrinete za prohodnost dišnih puteva djeteta, za pravilnu hidraciju i prehranu djeteta te smanjite njegovu izloženost hladnom zraku, a kašalj bi se trebao smanjiti ili u potpunosti nestati. Ako je potrebno intervenirati lijekovima, Meralys HA je inovativno rješenje za lakše disanje kroz nos kod bolesti gornjeg dišnog sustava. Pripada u kategoriju bezreceptnog lijeka, a dolazi u kombinaciji 3u1: ksilometazolin koji odčepljuje nos, hijaluronskom kiselinom koja dodatno vlaži i štiti sluznicu, te morskom vodom koja razrijeđuje sluz i dodatno smanjuje suhoću sluznice.

Kašalj je najčešći simptom bolesti, no važno je prepoznati i ostale simptome te pratiti progresiju jer sam kašalj ne mora nužno značiti da će se razviti bolest. U slučaju blažih upala usta, grla i kod obične prehlade, preporučujemo Septogal sprej, koji ujedno ima povoljan učinak i kod promuklosti. Primjenjuje se za osvježivanje usta kod neugodnog zadaha te za održavanje normalnog stanja sluznice usta i ždrijela.

Ako uz kašalj primijetite i druge simptome, poput povišene temperature, bolova u trbuhu i nadražene sluznice, preporučujemo da se  savjetujete s pedijatrom. U slučajevima dugotrajnog kašlja kod djece, liječnici će najbolje znati odrediti odgovarajuću terapiju, a vi i vaši mališani moći ćete bezbrižno spavati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

znate-li-prepoznati-razliku-izmeu-opasnog-i-bezopasnog-djejeg-kalja-ndash-jgl-obitelj