Zimske viroze i kako ih se riješiti

Bez obzira na to koliko se oni željni skijanja i drugih zimskih radosti veselili ovome godišnjem dobu, čak i njima veselje mogu pokvariti različite sezonske viroze kojima ovaj dio godine jednostavno obiluje. Kako se lakše nositi s prehladom, gripom, bronhitisom i crijevnim virozama, otkrivamo u sljedećim redovima.

Prehlada i gripa dva su najčešća virusna oboljenja koja prijete u ovome dijelu godine, a na neslavnoj ljestvici zimskih boljki slijede ih razni virusni gastroenteritisi, odnosno crijevne viroze. Nažalost, najbolja (i gotovo jedina) prevencija protiv njih je snažan imunitet.

Premda će vam neki zdravstveni stručnjaci savjetovati cijepljenje protiv gripe, virusi koji je uzrokuju podložni su čestim mutacijama pa vas cjepivo možda i može spasiti od nekih sojeva koji uzrokuju ovu potencijalno vrlo opasnu virozu, no ne jamči vam zaštitu ako već ove sezone virus promijeni svoja svojstva. Ipak, uzimanje cjepiva preporučuje se pojedinim posebno osjetljivim skupinama, kao što su oboljeli od ozbiljnih kroničnih bolesti te osobe starije životne dobi jer, u rijetkim slučajevima, oboljeli od gripe mogu razviti vrlo ozbiljne simptome, ponekad i sa smrtnim posljedicama. No, gripa ipak nakon nekoliko dana povišene, uglavnom i vrlo visoke tjelesne temperature, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima te osjećaja opće malaksalosti, jenjava. Dok traje, nužno je mirovati, uzimati poveće količine tekućine kako bi se spriječila dehidracija zbog dugotrajne povišene temperature te uzimati različite lijekove za snižavanje temperature. S obzirom na to da je riječ o virusnome oboljenju, ne preporučuje se uzimanje antibiotika jer ovdje antibiotici uglavnom ne pomažu.

Prehlada i gripa dva su najčešća virusna oboljenja koja prijete u ovome dijelu godine, a na neslavnoj ljestvici zimskih boljki slijede ih razni virusni gastroenteritisi, odnosno crijevne viroze. Nažalost, najbolja (i gotovo jedina) prevencija protiv njih je snažan imunitet.

Za razliku od gripe, u slučaju prehlade ne postoji mogućnost preventivnoga cijepljenja. Prehlada je oboljenje gornjih dišnih puteva te se može javiti i u drugim dijelovima godine, a najčešće se manifestira kao višednevno pojačano lučenje sekreta iz sinusa i nosa te uglavnom, nakon nekoliko dana, prolazi bez visoke temperature. Ni u slučaju takve viroze nema konkretnih lijekova čije se uzimanje preporučuje u sklopu prevencije ili samoga liječenja, ali postoje mnogi kućni ili ljekarnički pripravci (može ih se kupiti bez recepta) koji mogu pripomoći u ublažavanju nezgodnih simtoma. Prehlada može biti popraćena i kašljem, a najefikasnija metoda olakšavanja disanja zbog sekretom zakrčenih dišnih puteva je inhaliranje koje je pak moguće provesti na različite načine i pomoću raznih otopina.

Crijevne viroze uglavnom uzrokuju virusi kao što su nonovirusi i rota virus, koji najčešće napadaju djecu te kod vrlo malih beba mogu uzrokovati i potrebu bolničkoga liječenja. U slučajevima takvih oboljenja također se preporučuje unošenje poveće količine tekućine kako bi se zbog pojačanoga izlučivanja hrane izazvanog povraćanjem i proljevom smanjila mogućnost dehidracije. Čišćenje tijela od virusa pritom se može potaknuti i konzumacijom medicinskoga ugljena (dostupan u tabletama bez liječničkoga recepta), a simptomi kao što je opća malaksalost mogu se, osim redehidracijom, ublažiti i unošenjem pojedinih farmakoloških pripravaka s visokom koncentracijom elektrolita.

Komentiranje je zaključano.