Čuvanje trudnoće

Trudnoća je vrijeme slatkoga iščekivanja, no ponekad se zna pretvoriti u vrlo izazovno razdoblje za buduću majku. U procesu čuvanju trudnoće najteža je uputa da legnemo i odmaramo se, a to je i najčešći savjet kad stvari krenu drukčijim smjerom.

Gotovo sve majke u prvih nekoliko godina svojega djeteta žude za snom kao što nikada nisu žudile za čokoladom, prvom tinejdžerskom ljubavi ili nedostižnim djetinjim snom. No, u procesu čuvanja trudnoće ležanje kao mjera sigurnosti daleko je od idile o kojoj svi sanjamo kad smo premoreni.

Optimizam je važan u svim izazovima roditeljstva, a tijekom čuvanja trudnoće neka vam bude stalni partner.

Tijekom čuvanja trudnoće osnovne upute su sljedeće: suzdržavanje od težih aktivnosti, poput dizanja teških predmeta ili prestanka rada na neko vrijeme te mirovanje kod kuće ili u bolničkome krevetu. Mirovanje može trajati od nekoliko dana do kraja trudnoće, a liječnik određuje koliko dugo i koliko intenzivno mora biti.

Junakinja je prava riječ za opis svake trudnice čija je trudnoća jedna od onih dvadeset posto rizičnih u kojima mirovanje nije slatki, neispuniv san, nego svakodnevna muka koju treba preživjeti, zajedno s hormonima i strahom. Razlozi su brojni: krvarenje i bolovi u ranoj trudnoći, kontrakcije u kasnijoj trudnoći, opasnost od prijevremenoga porođaja te mnoge komplikacije koje donosi nesavršeno zdravstveno stanje trudnice ili pak jednostavno neuobičajen tijek trudnoće. Svaka je trudnoća, kao i svako dijete, jedinstvena. Nema jamstva ni za savršeno zdrave trudnice, kao niti za one mlade.

Liječnici savjetuju mirovanje kako bi trbušnim mišićima olakšali nošenje djeteta. No, osim kretanja koje može izazvati dodatne kontrakcije mišića maternice u pogrešno vrijeme, trudnice se trebaju čuvati i stresa te emotivnih izazova. Takva ograničenja ne ostavljaju mnogo prostora za buduću majku, no srećom, taj se prostor, uz malo truda i mašte, može ispuniti zanimljivim aktivnostima koje ne zahtijevaju velike fizičke napore. Gledanje serija i filmova te čitanje knjiga očit su izbor, ali svatko tko je bio osuđen na produljeno mirovanje, zna koliko brzo to može dosaditi.

Trik je u kombinacijama. Pričanje opušta, pomaže nam da procesuiramo probleme, no i ono može biti zamorno. Zato dozirajte posjete, a između njih pratite samo neke TV serije, ne sve. Čitajte samo nekoliko sati dnevno te više knjiga odjednom: kad ste tužni, čitajte ljubiće, kad se osjećate moćno, čitajte o novim saznanjima o odgoju, ili slično.

Sjetite se svih stvari koje niste radili godinama, a uživali ste u njima tijekom školovanja. Planinarenje i akrobatski rock’n’roll su, naravno, isključeni, ali preslušavanje drage glazbe nije. Glazba je samo jedna od stvari koju možete podijeliti sa starijom djecom, ako ih imate. Važno je napomenuti kako je ženama koje se s čuvanjem trudnoće susreću tek nakon prve trudnoće, najstresnije što se ne mogu aktivno baviti svojom starijom djecom.

Crtanje za bebu i mamu, čitanje priča te igranje društvenih igara dobre su aktivnosti za trudnicu i starije dijete. Istražite suvremeni svijet igara – daleko smo dogurali od “Čovječe, ne ljuti se” – i tu ćete, ovisno o dobi djeteta i vlastitim afinitetima, otkriti sate i sate zabave.

Svakodnevicu možete obogatiti i kreativnim izazovima – napišite svoj vlastiti ljubić, složite dječju priču ili slikovnicu u suradnji sa starijim djetetom. Ne leži li vam pisanje ili slikanje, možete plesti, heklati, vesti goblene ili nizati perlice, sama, s prijateljicom ili s djetetom. Ne znate li ništa od toga – naučite!

Dobili ste mnogo vremena, nemojte ga trošiti na brigu i crne scenarije, to ne pomaže! I zapamtite – mirovali tijekom čuvanja trudnoće ili bili prikladno aktivni, kad je majka sretna i mirna, i beba je sretna. Optimizam je važan u svim izazovima roditeljstva, a tijekom čuvanja trudnoće neka vam bude stalni partner.

Komentiranje je zaključano.