Kapa, šal, rukavice – mnogo više od zimskih modnih dodataka

Čizma možda glavu čuva, ali kapa i šal je griju! Zazimilo je i sunce se rijetko probija kroz oblake ili maglu. Vrijeme je da prestanemo zaboravljati najosjetljivije dijelove tijela - glavu, vrat i ruke - pri užurbanome jutarnjem izlasku.

Dodatni slojevi odjeće ono su zbog čega ljudi zaista ne vole zimu, a ne hladnoća na koju valja svako jutro izaći. Izdvojiti 15 do 20 minuta pokušavajući procijeniti hoće li tramvaj biti dobro ugrijan ili ne, koliko ćemo dugo na hladnoći čekati da dođe autobus te kako uskladiti zagrijan poslovni prostor u koji idemo s temperaturama ispod nule na putu do posla, čest je zimski izazov. U svim ti proračunima, kapa, šal i rukavice, tri odjevna predmeta koji čuvaju zdravlje i najlakše ih skinuti kad je prevruće, prvi padnu u zaborav.

Djecu je uvijek teško nagovoriti na dodatne slojeve odjeće. Ona bi najradije istrčali iz kuće i bez jakne, a ne samo bez kape, rukavica i šala. A kad zapuše hladan zimski vjetar i temperature su niske, upravo su oni najizloženiji opasnostima od pothlađivanja i ozeblinama – lakše se znoje i više kreću te imaju manju tjelesnu masu. Stoga hladan vjetar djeci, osim Marry Poppins, donosi i opasnost.

Uz prikladnu odjeću, mrvicu strpljenja i malo igre, zimu ne morate provesti među četiri zida. Sa snijegom ili bez njega, i zimski provod vani može biti ugodna svakodnevna aktivnost.

Svima nama, a djeci ponajviše, smeta kada kapa svrbi i pada s glave, stoga je nemojte birati samo po boji! Ako ste alergični na vunu, neće vam pomoći njezina toplina. Pripazite da je kapa prikladna – materijalnom, oblikom i veličinom – za razdoblje i vremenske uvjete za koje se koristi. Ako je jak vjetar, pletena vuna treba biti i podstavljena. Ako nema vjetra, kapa smije biti rupičasta, i dalje će grijati.

Kad je riječ o materijalima, vuna, polipropilen i svila imaju prednost zbog boljega zadržavanja topline uz tijelo. Pamuk i najlon nisu dobri termoizolatori: zadržavaju vlagu, što pridonosi rashlađivanju tijela. Pravila slojevitoga odijevanja svi znamo: vanjski sloj je vodonepropusan, srednji dobar izolator, a prvi sprječava znojenje.

Ne zaboravite ih primijeniti na kapama i odaberite onu u kojoj se nećete preznojiti. Osim toga, kapa ne smije previše stezati. Neugodno je i želite je skinuti i kad ne treba, a može ostaviti i tragove na čelu. Ne zaboravite da djeca brzo rastu pa ćete im, ako kupite kapu koja steže, vrlo brzo morati kupovati novu. Djeca rastu kao gljive poslije kiše u svako doba godine!

Upravo je zato uputno dobro isprobati sve zimske odjevne dodatke prije izlaska na hladnoću. Malene su ruke sklone istraživanju, a prsti osobito podložni ozeblinama. Uz to, mala djeca često nisu najstrpljivija s oblačenjem rukavicama. Sasvim razumljivo: ona se uporabi ruku i prstiju još uvijek uče, pri čemu rukavice više odmažu nego pomažu.

Pretvorite to u igru: nabavite rukavice sa šarenim prstićima i kod kuće vježbajte oblačenje rukavica i hvatanje predmeta s njima – u toplome i neka ne traje predugo. To će skratiti vrijeme izlaska iz kuće, ali i produljiti vrijeme boravka vani. Ne zaboravite ni sebe: rukavice su obvezna oprema pri skidanju mraza s vjetrobranskoga stakla!

Unatoč hladnoći, šal ipak zna pasti u zaborav. Jedan od razloga je estetika – šalova ima raznih i prekrasnih pa ih zato percipiramo više kao modni dodatak nego nužnu zimsku opremu. No, vrat, usta i nos prva su linija obrane protiv bolesti i ne smijemo ih zaboraviti zaštititi. Osim prikladnoga materijala i estetske komponente, šal mora biti i dovoljno širok da ga se može navući preko nosa, ali i dovoljno dugačak da ga se može omotati i zavezati a da se ne vuče po podu. To je važno i za odrasle i za malene. Kad je vrlo hladno, mraz će ugristi nosić – priča je koja će vam pomoći da nagovorite djecu da prekriju donji dio lica šalom.

Dakle, uz prikladnu odjeću, mrvicu strpljenja i malo igre, zimu ne morate provesti među četiri zida. Sa snijegom ili bez njega, i zimski provod vani može biti ugodna svakodnevna aktivnost.

Komentiranje je zaključano.