Najčešći simptomi vaginalnih infekcija

Iskustvo nam je pokazalo da mnogi od vas žele imati široku paletu pouzdanih informacija, sukladno porastu svjesnosti o potrebi brige o vlastitomu zdravlju. Stručni tim JGL Savjetovališta stoji vam na raspolaganju za sve vaše upite, a odgovore na neka od vaših najčešćih pitanja donosimo vam i na portalu JGL Obitelj.

Jedan od najčešćih ginekoloških problema koji muči mnoge žene su infekcije vanjskoga spolovila i rodnice. Iako uglavnom govorimo o spolno prenosivim bolestima, postoje brojna stanja koja mogu dovesti do poremećaja vaginalne flore i razvoja infekcije: bolesti kao dijabetes, zatim uporaba antibiotika, pretjerana upotreba sredstava za higijenu (neodgovarajuće pH vrijednosti), trudnoća…

Neke žene pokušavaju najprije samostalno riješiti problem, no najčešće u tome ne uspijevaju.

Zašto?

Infekcije mogu biti bakterijske, virusne i gljivične, a najčešće su Candida, Trichomonas, Gardnerella vag, Herpes gen. i HPV. U posljednje vrijeme ponovno su u većemu broju zabilježene i infekcije uzročnikom gonoreje. Svaka od njih zahtijeva liječenje odgovarajućom terapijom.

Simptomi infekcije

  • crvenilo vanjskoga spolovila, žarenje, nelagoda i bol pri odnosu, mokrenju
  • pojačan iscjedak, gusti, sirasti, bijele do žuto-zelene boje
  • neugodan miris (poput ribe, osobito tijekom menstruacije ili spolnoga odnosa)
  • male izrasline, bradavice (kondilomi), smještene po vanjskome spolovilu
  • mjehurići, a zatim ranice na spolovilu
  • iako, neke od infekcija ne moraju imati nikakve specifične simptome (Chlamydia, Mycoplasma), mogu izazvati ozbiljne probleme, u smislu steriliteta, infertiliteta, spontanoga pobačaja ili prijevremenog poroda.

Stoga je iznimno važno pri pojavi bilo kojega od simptoma zakazati pregled kod ginekologa. Ginekolog će na osnovu simptoma i kliničke slike propisati odgovarajuću terapiju ili dodatno proširiti dijagnostiku uzimanjem briseva vrata maternice (ili određivanje uzročnika iz urina – ako je ta pretraga dostupna u mikrobiološkom laboratoriju).

Također, ako je potrebno, može se napraviti i serološka dijagnostika kod određenih bolesti.

Važno je napomenuti kako je potrebno liječiti oba partnera. Apstinencija od spolnih odnosa nije nužna, ali je nužna upotreba prezervativa dok traje razdoblje liječenja, ali i nakon toga.

Jedina samopomoć može biti primjena probiotika.

Da biste spriječili infekcije, svakako je potrebna uporaba prezervativa pri spolnome odnosu, osobito kad je riječ o mladoj populaciji te pri stupanju u spolni odnos sa do tada nepoznatom osobom. Nije rijetko da žene dođu u ambulantu, nakon spolnoga odnosa, prestrašene jer su naknadno saznale da su imale spolni odnos s osobom visokoga rizika.

Uz to, svakako treba obavljati redovite ginekološke preglede, barem jednom godišnje, gdje će se uz pregled, obvezno napraviti i PAPA test.

Isto tako, treba promijeniti higijenske navike (nošenje pamučnoga rublja, izbjegavanje korištenja raznoraznih gelova za tuširanje i ispiranje rodnice, korištenja obojenih i mirisnih toaletnih papira i uložaka).

Imate dodatna pitanja ili ste u potrazi za pouzdanim informacijama vezanim za vlastito zdravlje i zdravlje cijele obitelji? Obratite nam se s povjerenjem putem obrasca na webu ili putem Facebook taba. Na sva vaša pitanja odgovarat će stručnjaci različitih profila.

Komentiranje je zaključano.

najei-simptomi-vaginalnih-infekcija-ndash-jgl-obitelj