Oralno zdravlje djece

Zubi bole gore nego uho! Ne zato što je količina boli mjerljiva, nego zato što je proces liječenja zuba, u najmanju ruku, neugodan, a često i bolan. Kako spriječiti susret sa zubarskom bušilicom?

Tko se boji zubarske stolice? Nitko, no već sam zvuk zubarske bušilice izaziva grčeve u trbuhu, a to je stoga što kod zubara idemo – kao i kod svih ostalih liječnika – tek kad nas boli. Odrasli znaju da jedan posjet zubaru godišnje znači da će popravak zuba manje boljeti, no djeca, osobito ona mala, ne znaju razmišljati na taj način, niti to mogu naučiti ako ih kod zubara prvi put – i svaki put! – odvedemo samo kad ih zub već boli.

Srećom, tu je pogrešku veoma lako ispraviti! Pronađite zubara koji zna s djecom pa kad dijete napuni dvije godine i/ili mu je izrasla većina zuba, naručite ga za prvi pregled. Možda vam se to čini pretjeranim ili preranim, no nije. Prvi odlazak zubaru treba biti ugodna i zabavna uspomena kako bi se poslije, bude li nužno, s manje straha moglo otrpjeti i manje nelagode popravka.

Nije važno koliko su djeca mala – četkanje počinje od prvoga zuba, a vrijeme se može zabavno mjeriti pješčanim satom!

Mliječni su zubi važni, iako će ispasti. Oni su, osim što čuvaju mjesto trajnim zubima i osiguravaju pravilan razvoj čeljusti, i prigoda da se usvoje dobre navike svakodnevne oralne higijene, a da je to najizazovniji aspekt dentalne njege, već smo pisali. Hrvatska na tom području, nažalost, ne prednjači – indeks oralnoga zdravlja među najnižima nam je u Europi! Stoga roditelji, počnu li dovoljno rano, imaju zlatnu priliku svakodnevno i ispravno četkanje zuba učiniti uobičajenom životnom rutinom svoje djece.

Djeca prije treće godine ne trebaju pastu za zube jer postoji opasnost da će je gutati, no to nikako ne znači da ne trebaju učiti četkati zube. Postoje plastične četkice, posebnoga oblika, koje služe i za griženje i za četkanje. Savršene su za uspostavljanje rutine: dajte ih djeci da ih grizu dok im izbijaju prvi zubi, a zatim im njima perite zube. Radite to zajedno, i ujutro i navečer – djeca najbolje uče primjerom. Nakon djetetove treće godine počnite upotrebljavati dječju pastu za zube.

Zube treba prati barem dva puta dnevno, otprilike pola sata nakon jela, i to tako da ih četkamo najmanje dvije minute. To pravilo vrijedi i za djecu. Nije važno koliko su mala – četkanje počinje od prvoga zuba, a vrijeme se može zabavno mjeriti pješčanim satom! Svakako osigurajte da dijete očetka sve zubne površine jer se time izbjegava plak koji je podloga za razvijanje karijesa. Pretvorite li pranje zuba u posljednju i prvu igru u danu, to neće biti teško postići. Pripazite da četkica bude prilagođena djetetovu uzrastu – veličinom i vrstom četkice, ali i veličinom drške.

Nemojte dijeliti žlicu ili vilicu sa svojim djetetom. Najnovija istraživanja pokazuju da karijes djeluje kao virus – prenosi se od usta do usta – a najčešći način prenošenja karijesa je od majke na dijete preko podijeljene žlice. Stoga, prvi djetetov pregled kod zubara neka ujedno bude i majčin – trudnoća i dojenje napor su za tijelo žene, pri čemu su zubi bolna točka jer često budu zanemareni.

Neka djeca neće posjetiti zubara do pete godine i neće imati niti jedan karijes, a neka će pak već s dvije godine imati tri karijesa. Zubari vole reći da je to od šećera, dojenja, dudice… i može biti, ovisno o pojedinome slučaju, ali može biti i genetika. Neki ljudi jednostavno imaju zube koji se lakše kvare.

Morate li popravljati zub, nemojte plašiti dijete i ne dijelite strašne priče o zubaru. Neka dijete zubaru vodi roditelj koji se manje ili uopće ne boji zubara. Nabavite slikovnicu s temom odlaska kod zubara i pričajte o tome unaprijed. Budite optimistični i nemojte lagati. Ne dopustite ni zubaru da laže – želite da mu dijete vjeruje. Recite djetetu da bi moglo malo boljeti, ali ćete biti uz njega cijelo vrijeme. Držite ga za ruku, ljubite, budite strpljivi te zahtijevajte sve to i od zubara. Iznenadit će vas hrabrost djece i sposobnost da pretpe bol – kad im se ne laže u lice.

Komentiranje je zaključano.