Prva pomoć kod zimskih ozeblina

Zima donosi mnoge zimske radosti, ali i niske temperature koje nisu samo neugodne, nego i potencijalno opasne. Duga izloženost nezaštićenih dijelova tijela izrazito niskim temperaturama može dovesti do ozeblina. Kako ih spriječiti ili sanirati ako su već nastale, saznajte u sljedećemu tekstu.

Ozebline ili smrzotine su oštećenja kože i potkožnoga tkiva koja nastaju zbog dugotrajnoga izlaganja veoma niskim temperaturama. Najčešće se pojavljuju na licu, prije svega na nosu i ušima ili pak udovima (prstima na rukama i nogama). To mogu biti tek blaža stanja koja se očituju crvenilom na izloženim dijelovima tijela koji onda često i svrbe, dok se akutna stanja manifestiraju kao otok, izraziti svrbež te su iznimno bolna na dodir.

Nakon višesatne izloženosti snijegu i ledu, što se primjerice događa u slučajevima nesreća izazvanih lavinama na skijalištima, mogu nastati nepovratna oštećenja. Ona se očituju u karbonizaciji pojedinih dijelova tijela nakon njihova odumiranja, a u takvim slučajevima jedino rješenje je, nažalost, amputacija zahvaćenih udova. S obzirom na to da je koža naš najveći i iznimno važan organ koji tijelo štiti od gubitka tekućine, izlučuje štetne tvari, prenosi podražaje mozgu, a služi i za disanje, prijeko je potrebno smanjiti mogućnost njezinih trauma izazvanih hladnoćom.

S obzirom na to da je koža naš najveći i iznimno važan organ koji tijelo štiti od gubitka tekućine, izlučuje štetne tvari, prenosi podražaje mozgu, a služi i za disanje, prijeko je potrebno smanjiti mogućnost njezinih trauma izazvanih hladnoćom.

Ozebline je, naravno, najbolje pokušati spriječiti: osjetljive dijelove tijela potrebno je zaštititi toplom odjećom kad je god to moguće, a osobama sa slabijom cirkulacijom (čiji se udovi zbog toga brže hlade) preporučuje se i preventivno korištenje masti za ozebline. No, kako je najčešće riječ o blažim simptomima, uglavnom ih je moguće umanjiti ili u potpunosti eliminirati aromatičnom kupkom, bogatim balzamom ili brzim pokretanjem cirkulacije. Topla kupka, u koju je dodano 50 mililitara sojina vrhnja s dvadesetak kapi eteričnih ulja, treba biti jedan od prvih izbora kada je koža zbog hladnoće već ispucala te je počeo proces ljuštenja njezina gornjega sloja. Primjerice, eterično ulje ružmarina pomaže u slučaju suhe kože, dok rimska kamilica zbog svojega smirujućeg djelovanja pomaže kod upaljene i osjetljive kože. Eterično ulje gorke naranče pomaže pak kod bolnih rana te može ubrzati proces regeneriranja oštećenih dijelova kože.

Ako si iz bilo kojega razloga ne možete priuštiti dulju, hranjivu kupku, oštećene dijelove tijela važno je namazati hranjivim balzamom. Takav balzam možete i sami prilično jednostavno napraviti tako da otopite karite maslac i dodate nekoliko kapi nekog od prije spomenutih eteričnih ulja, ovisno o simptomima koji su evidentni na ozeblinama zahvaćenim dijelovima tijela.

U ozbiljnijim slučajevima, treba koristiti već spomenutu mast za ozebline te svakako potražiti liječničku pomoć. Prije odlaska na skijanje, važno je osvijestiti mogućnost nastanka ozeblina, opremiti se prikladnom odjećom, a posebno kvalitetnom kapom, šalom i rukavicom te zaštitnim balzamima koje je moguće stalno nanositi, pa i na samome skijalištu.

Komentiranje je zaključano.