Zimske radosti bez snijega – što raditi na otvorenom u hladne dane?

Kad se temperatura približi nuli, najradije biste se zavukli ispod deke i uživali u omiljenoj knjizi ili filmu? Sve jasno, ali djeca su nestrpljiva jer uskladištena energija u njima “kipi”. Mnogi roditelji suočeni s tim “problemom” idu linijom manjeg otpora pa će s djecom radije potegnuti do obližnjega trgovačkog centra ili igraonice nego parka jer – što će djeca vani kada je hladno, a uz to još i nema snijega (sve češći slučaj u današnjim zimama)? Puno toga!

U današnjem blogu donosimo zašto s djecom ne bi trebalo izbjegavati aktivnosti na otvorenom zimi te kako ih zabaviti u nedostatku snježnih pahulja, sanjkanja i grudanja.

Važnost boravka na otvorenom

Grijani trgovački centar s igraonicom u kojoj će se dijete natrčati i naskakati do mile volje čini se ugodnijom alternativom od obližnjeg parkića, no nije nužno i bolja. Igraonice su često bučne, pretrpane i ne prozračuju se redovito. Posljedica dugotrajnog boravka u takvom prostoru je, primjerice, isušena sluznica, oslabljena filtracija zraka putem nosnih dlačica i smanjeno lučenje sluzi, što olakšava prodor virusa u organizam i pogoduje učestalom pobolijevanju djeteta.

Boravak na otvorenom pak donosi mnoge prednosti. Tjelovježba na svježem zraku ubrzava disanje i rad krvotoka, povećava vitalni kapacitet pluća, jača imunitet, smanjuje učestalost respiratornih infekcija te pomaže djeci da bolje spavaju (pod uvjetom da se sve aktivnosti završe tri sata prije spavanja), lakše se koncentriraju i izgrade finu motoriku, koordinaciju i fleksibilnost. Uz to, igra na otvorenom i podražaji iz prirode nude mnoštvo prilika za učenje, kako na tjelesnom, tako i na intelektualnom i socio-emocionalnom planu.

Što zimi raditi s djecom vani?

Interakcija s prirodnim materijalima poput lišća, granja, šljunka i vode kod djeteta razvija znatiželju te potiče razvoj osjetila, motorike, mašte i kreativnosti. Zato fizička aktivnost na otvorenom ne bi smjela izostati, čak ni za hladna vremena. Ako razmišljate čime zabaviti mališane kada snježne pahulje izostanu, inspirirajte se nekom od ponuđenih aktivnosti. Zabava zajamčena!

Improvizirani poligon

Ako je vaš kvartovski parkić siromašan rekvizitima za igru, prepreke uz malo mašte možete osmisliti i sami. Treba vam tek nekoliko većih kamenja, grana, ruksak, lopta, špaga i nešto poput plastičnih boca kojima možete improvizirati čunjeve. U zadatke uključite trčanje natraške, sunožno skakanje, preskakivanje polja, hodanje na prstima, provlačenje, kotrljanje lopte i gađanje. Startna polja npr. odijelite kamenjem ili granama pa neka dijete prođe kroz njih skokovima s obje noge, zatim dio puta prehoda na prstima ili pretrči natraške dok ne dođe do lopte koju onda treba kotrljati između improviziranih čunjeva pa s cik-cak doskocima zakucati u ruksak.

Bicikliranje po kvartu

Bicikliranje je odlična zabava u suho vrijeme za sve generacije. Vožnja na dva kotača šumom ili kvartom razvija motoričke vještine i pravovremenu obradu vizualnih i zvučnih informacija te oslobađa endorfin, zbog čega su djeca smirenija i zadovoljnija. Bicikliranje također razvija koordinaciju, ravnotežu i držanje te pruža djetetu priliku da se rano upozna s osnovnim prometnim pravilima. Naravno, za to mu trebate vi, a razloga da mu se pridružite na biciklu zaista je mnogo jer bicikliranje razvija noge, leđne i trbušne mišiće te jača trup.

Klizanje i igra lovice

U blagdansko doba nedostatak snijega uvijek možete nadoknaditi posjetom obližnjem klizalištu. Klizanje na ledu izvrsna je kardio vježba blagotvorna za srce, figuru i razvoj pluća, baš kao i igra lovice. Jeste li znali da se zahvaljujući igri lovice dijete uči snalažljivosti, prihvaćanju pravila, komunikaciji, zdravom izražavanju emocija i logičkom rješavanju problema, a – što je najbolje, loviti se može bilo gdje – u parku, dvorištu, na školskom igralištu…

Igre s loptom ili frizbijem

Kada igra lovice dosadi, prihvatite se frizbija ili lopte i igrajte se s djetetom u dvorištu, obližnjem parku ili na školskom igralištu. Djeca vole izazove, a graničar, badminton, košarka, dodavanje, gađanje boca ili bacanje frizbija pružaju mnoštvo mogućnosti za zabavu cijele obitelji. Dodatan je bonus svakako i to što igre s loptom i frizbijem, osim motorike, stimuliraju i kognitivnu aktivnost djece, u prvome redu kreativnost i snalažljivost.

Promatranje ptica

Ova aktivnost razvija fokus, izoštrava sluh i potiče aktivan doprinos zaštiti okoliša te razvoj empatije prema životinjama. Ptice zimi možete vidjeti na starim stablima čije su duplje pune kukaca, oko suhozida, vodenih površina i zimzelenih grmova, a u promatranje se npr. možete upustiti s popisom ptica uobičajenih za vaše područje. Bez obzira na to promatrate li ih golim okom ili dalekozorom, vaši mališani uživat će u pogledu na pernate životinje u njihovu prirodnom staništu.

Ova je aktivnost izvrsna i zato što djeca iz nje mogu mnogo toga naučiti. Na primjer, kada im dosadi biti pasivni promatrač, uvijek ih možete uključiti u izradu hranilice za ptice. Pritom pokažite djetetu kako da se posluži onime što već ima pri ruci – običnom plastičnom bocom, granjem i lišćem, kartonskom ambalažom i sl. Kada je hranilica gotova, smjestite je na zid, ogradu ili klupu, napunite zrnjem i pričekajte da dođu ptice.

Stvaranje prirodnog mozaika

Priroda krije mnoštvo zanimljivih predmeta, a uz malo mašte svaki je potencijalna igračka. Slomljena grana u trenu može postati mač ili čarobni štapić, češeri lopte, blato slikarsko platno, a kamenčići, lišće i grančice dijelovi mozaika. Potaknite dijete da skuplja prirodne materijale dok šeta i pomozite mu da na čistini od njih stvori prava mala umjetnička djela. Te aktivnosti izvrsne su za razvoj kreativnosti i timskog rada.

Posjet botaničkom ili zoološkom vrtu

Šetnja je izvrsna prigoda za povezivanje s djecom jer pruža mogućnost da steknete uvid u njihove sklonosti, doživljaje i interese. Ako je k tome u šetnju ukomponiran i neki cilj poput posjeta botaničkom ili zoološkom vrtu, dječjoj sreći neće biti kraja! Na putu do tamo možete razgovarati o danu iza vas, zanimljivim aktivnostima, ljudima i događajima koji su obilježili dan, a pri posjetu željenoj destinaciji možete provjeriti dječje znanje o biljkama i životinjama za koje vidite da djetetu plijene pozornost.

Savjeti za roditelje

Strah i roditeljska briga u vezi s boravkom vani kada je temperatura ispod nule razumljivi su, ali ne bi trebali biti prepreka izlasku jer je boravak na otvorenom višestruko koristan za zdravlje djeteta. Naravno, pod uvjetom da se pametno osmisli i organizira.

U odsustvu vjetra, magle i jakog mraza djeca smiju boraviti vani i kada živa na barometru pokazuje -10 stupnjeva C. Za malu djecu prihvatljivo je da vani budu pola sata do sat vremena, a za stariji predškolski i školski uzrast tolerira se i do dva sata igre na otvorenom zimi. Ako djetetov dnevni ritam dopušta, izlaske bi u pravilu bilo najbolje planirati u najtoplijem periodu dana – između 10 i 14 sati.

Koliko će sati dijete provesti vani, osim o vremenskim uvjetima i njegovoj starosnoj dobi, ovisi i o opremljenosti. Naime, kao što se kaže, ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća i obuća. Djeci je za zimske avanture nužno osigurati čizme, kapu, rukavice, šal i udobnu, za kišu i vjetar nepropusnu odjeću koja ih neće sputavati u pokretu.

Iako vi uglavnom strahujete da će njima biti hladno, imajte na umu da tjelesna temperatura raste kada smo u pokretu. Stoga se oduprite zaštitničkom porivu i nemojte djeci navlačiti pretjeranu količinu odjeće kako se ne bi nepotrebno znojila, a uz odabir adekvatne odjeće i obuće, upozorite ih i na važnost pravilnog disanja (udah kroz nos, izdah kroz usta).

Dobar saveznik djeci u zimskim avanturama bit će sprej za nos Aqua Maris Baby, koji je prikladan za svakodnevnu primjenu od najranije dobi. Proizvod olakšava uklanjanje nakupljenog sekreta, čime se odčepljuje nosić, a usput ispire prašinu, viruse i bakterije, uz istodobno ovlaživanje i obnavljanje sluznice nosa. Roditelji, ne zaboravite i na brigu za sebe! Za dnevnu njegu, vlaženje i higijenu sluznice vašeg nosa sprej Aqua Maris Classic pravi je izbor.

Uživajte u zimskim radostima sa svojim mališanima – makar i bez snijega!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zimske-radosti-bez-snijega-x2d-to-raditi-na-otvorenom-u-hladne-dane-ndash-jgl-obitelj