Treće tromjesečje – od 28. do 40. tjedna trudnoće

U ovom tromjesečju trebao bi započeti i vaš porodiljni dopust pa ćete imati više vremena za sebe i dovršavanje poslova oko uređenja bebinog kutka.

Beba kuca na vrata! Ne samo da kuca, nego lupa i udara gdje stigne, ponekad tako žustro da morate i naglas jauknuti. Primijetit ćete da je posebno aktivna u određena doba dana, najčešće ujutro ili kad legnete u krevet. Upitajte svog liječnika da vam objasni metodu brojanja bebinih udaraca kojom provjeravate bebino zdravlje i aktivnost u trbuhu. Beba vas sad i čuje te reagira na zvukove. Pričajte joj, pjevajte, čitajte naglas ili prislonite slušalice na trbuh i pustite joj svoju omiljenu glazbu.

Ginekologa ćete u ovome tromjesečju posjećivati malo češće…

U ovom tromjesečju trebao bi započeti i vaš porodiljni dopust pa ćete imati više vremena za sebe i dovršavanje poslova oko uređenja bebinog kutka. Pri opremanju rukovodite se razumom i praktičnošću, a ne modnim trendovima i dizajnerskim idejama. Bebi je ionako u prvim mjesecima najvažnija vaša blizina. Osim što ste uredili bebinu sobu, vjerojatno ste i spavaću sobu prilagodili svom rastućem trbuhu. Mnoge trudnice u ovom tromjesečju imaju problema sa spavanjem jer im je položaj na boku jedina opcija. Podbočite se raznim jastucima, a posebno praktičan može vam biti i specijalni jastuk za dojenje, koji je velik i duguljast.

Mnoge mame u ovom stadiju trudnoće imaju posebno intenzivne snove, koji su nerijetko prave noćne more i doimaju se zastrašujuće stvarnima. Bliži vam se porod, a koliko god mu se radovali, sigurno od njega i strahujete – na svjesnoj ili podsvjesnoj razini. Kako biste se umirili i pripremili za taj veliki događaj, spakirajte torbu za rodilište (popis stvari koje će vam trebati potražite ovdje), vježbajte umirujuće tehnike disanja, pokušajte vizualizirati da je sve prošlo i da u rukama držite svoje dijete. Razmišljajte o porodu afirmativno, jednostavno kao o procesu kroz koji trebate proći da bi dobili ono što želite. Zajedno s partnerom prođite kroz nekoliko mogućih scenarija poroda, sjednite u auto i odvezite se do bolnice da vidite koliko će vam vremena trebati usred gradske gužve i po noći. Uz pomoć ovih jednostavnih “trikova” prizvat ćete osjećaj kontrole i osjećati se mirnije i zadovoljnije.

Ako vas bole leđa, otiđite na masažu ili zamolite partnera da vas izmasira. Izbjegavajte jaka eterična ulja, najbolje je obično bazno ulje. Možda imate problema i s oticanjem nogu, a njih možete ublažiti redovitim kretanjem i balzamom od divljeg kestena. Sada već zasigurno osjećate i pritisak bebe na mjehur, zbog čega češće odlazite na toalet. Ako pri mokrenju osjećate bol ili peckanje, provjerite kod liječnika da nije riječ o kakvoj upali, u slučaju koje će vam – uz propisane medikamente – pomoći i urološki čaj. Možda osjećate i kontrakcije maternice, takozvane Braxton-Hicksove kontrakcije koje se od pravih trudova razlikuju po tome što se ne ponavljaju u pravilnim vremenskim razmacima, zahvaćaju samo jednu stranu trbuha i obično prestanu kada promijenite položaj. Na taj se način maternica priprema za porođaj.

U posljednjim tjednima trudnoće možete osjetiti veliku potrebu za pospremanjem i čišćenjem kuće. Ta se faza prigodno naziva “gniježđenje”. Nemojte izvoditi vratolomije kako bi oprali prozore ili obrisali prašinu s najviše police i obavezno nosite rukavice pri korištenju sredstava za čišćenje. Budite oprezni i u kupaonici, pri izlaženju i ulaženju u kadu – najveći broj ozlijeđenih trudnica se upravo na taj način ozlijedi.

Ginekologa ćete u ovome tromjesečju posjećivati malo češće, a obaviti ćete i dodatne pretrage otkucaja srca djeteta (CTG) i ultrazvuk radi procjene težine djeteta i pregleda posteljice. Kako vam se bude bližio termin, pregledi će postajati učestaliji. Nemojte se brinuti ako termin za porod prođe, a vi ste još trudni – tek oko 5% žena rodi na predviđeni datum. Ne postoji znanstveno dokazana metoda za poticanje prirodnih trudova, ali iskusne rodilje tvrde da pomažu duge šetnje, silaženje niz stepenice, hopsanje na lopti za pilates, začinjena hrana i – najugodnija metoda – vođenje ljubavi.

Iako se, uza sve navedene tegobe, možda ne osjećate poželjno, nego veliko i nezgrapno, nemojte propustiti priliku da se fotografirate u ovom posljednjem stadiju trudnoće. Kasnije kada budete gledali te fotografije prisjetit ćete se kako je trudnoća, bez obzira na poneke neugodnosti, ipak bila “blaženo stanje” !

Komentiranje je zaključano.

tree-tromjeseje-od-28-do-40-tjedna-trudnoe-ndash-jgl-obitelj