Trebamo li stvarno vaditi sve umnjake?

Umnjaci često donose više problema nego koristi. Posljednji izrastaju u zubnoj čeljusti, ali zato najčešće uzrokuju najviše zubobolje i glavobolje. Saznajte je li vaš strah od potencijalnog vađenja opravdan!

Obično imamo četiri umnjaka,  dva u gornjoj i dva u donjoj čeljusti, a rastu posljednji među zubima, često u dvadesetima ili tridesetima.  U čeljusti nekih nema dovoljno mjesta za njihovo izrastanje, odnosno čeljust je premala za ukupan broj zubi pa stoga umnjaci uzrokuju brojne probleme, najčešće povezane upravo s njihovim vađenjem.

Razlika između gornje i donje čeljusti

Jedan od najčešćih razloga vađenja praktički zdravih donjih umnjaka je njihov rast pod krivim kutom. Umjesto da, poput svih ostalih zuba, rastu uspravno, nerijetko su položeni i time izazivaju dodatne tegobe susjednom zubu ili zubima, iritaciju zubnoga mesa i ciste.

Jednako tako, oni na gornjoj čeljusti znaju izrasti dosta visoko, gotovo u obrazu uzrokujući rane pri grizenju, a dodatan problem je i nemogućnost njihova pravilnog pranja pa su plodno tlo za stvaranje karijesa i često se brzo kvare.

Od ortopana do (potencijalnog) vađenja

U takvim će se slučajevima većina stomatologa složiti da je vađenje umnjaka nužno i da ih treba izvaditi što prije, posebice ako uzrokuju ponavljajuću i neprolaznu bol, uzrok su kvara susjednih zuba i upala. Vađenje umnjaka uglavnom se izvodi uz lokalnu anesteziju pa ne biste trebali osjećati bol, dok je oporavak individualan te kod nekih može doći do otekline ili krvarenja. Obično je gornje umnjake lakše ukloniti od donjih pa je ujedno i oporavak brži.

Ako ste među sretnicima čiji su umnjaci u uspravnom položaju, ne uzrokuju bolove niti upale te su u odgovarajućem položaju s ostalim zubima, možete odahnuti – njihovo vađenje je nepotrebno! Ako vam pak umnjaci još nisu izrasli, a zanima vas kakva je situacija s njima, najbolje bi bilo za početak napraviti ortopan, rendgensku snimku svih zubi i posavjetovati se sa svojim stomatologom. Naime, iako još nisu izrasli te ne osjećate bol, to ne znači da se s njima ništa ne događa u usnoj šupljini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

trebamo-li-stvarno-vaditi-sve-umnjake-ndash-jgl-obitelj