Tjemenica, što je uzrokuje i kako je se riješiti?

Kao još jedna u nizu prvenstveno dječjih boljki, tjemenica zahtijeva redovitu roditeljsku pažnju. O njenim uzrocima i rješenjima, saznajte u nastavku.

Tjemenica je upala kože, a javlja se na područjima gdje ima najviše žlijezda lojnica; vlasištu, obrvama, koži lica, području između nosa i usta itd. Tjemenica se stručno naziva i seboreični dermatitis, a najčešće se javlja upravo u dojenčadi do 3. mjeseca života, ali i kasnije. Bebe čiji roditelji boluju od neurodermatitisa u većem su riziku od tjemenice. Bitno je naglasiti da tjemenica nije zarazna niti opasna, ali ju je potrebno pravilno tretirati. Kasnije javljanje tjemenice, na primjer oko jedne i pol godine života, može uzbuditi roditelje, no, kao što ćemo upravo vidjeti, nema razloga za brigu.

Što uzrokuje tjemenicu? Spomenimo za početak da se češće javlja kod djece koja se hrane umjetnim mlijekom te kod one s povećanom tjelesnom težinom. Nastaje zbog pojačanog stvaranja loja na spomenutim područjima, najčešće glave. Loj se pak pojačano luči zbog djelovanja majčinih hormona koji su preko posteljice ušli u krvotok djeteta. Smatra se i da poremećaji u prehrani mogu igrati određenu ulogu. Kako se razvijaju simptomi tjemenice? Započinje promjenama na vlasištu, javljaju se masne ljuskice koje se lako skidaju. Te promjene se šire na lice, iza ušiju itd. Na bolesnom području primjećujemo crvena žarišta ograničena od ostale kože koja se ljušti. Često se javlja i infekcija Candidom. Ipak, tjemenica se uglavnom spontano povlači oko 3. ili 4. mjeseca života, uz našu pomoć.

Kako se riješiti tjemenice? Svakodnevno se trebaju koristiti dječji šamponi, a vrlo efikasna može biti i salicilna kiselina u maslinovom ulju. Dobro je pola sata prije kupanja namazati dječju glavu s bademovim, sezamovim, parafinskim ili maslinovim uljem. Zatim se kosica opere blagim šamponom uz nježno masiranje bebinom četkom kako bi se uklonile omekšane ljuskice. Nakon toga, glavica se opere još jednom. Bitno je dobro osušiti dijete, a lagano trljanje tjemena ručnikom pojačava protok krvi. S obzirom na to da fontanele na glavici još nisu srasle, treba biti pažljiv. (Više o fontanelama pronađite ovdje.) Ne preporučuje se upotreba sapuna jer iritiraju kožu. Isto tako, ljuskice se nikako ne smiju uklanjati silom. Dobre učinke pokazuju i antimikotički pripravci koji sprečavaju nastanak gljivica koje igraju bitnu ulogu u tijeku bolesti. Najbitnije je zapamtiti da je jedna od ključnih stvari u liječenju tjemenice održavanje kože suhom, kako bi se spriječile sekundarne infekcije. Tjemenica se treba tretirati svakodnevno jer je u ovom slučaju higijena više od pola zdravlja. U slučaju sekundarnih infekcija obavezno se javite vašem liječniku.

Svakodnevna higijena, puno brige i ljubavi i tjemenica je već prošla.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Nosiljke od A do Ž
tjemenica-to-je-uzrokuje-i-kako-je-se-rijeiti-ndash-jgl-obitelj