Nosiljke od A do Ž

U zadnje vrijeme nosiljke se opet vraćaju u modu. Saznajte koje sve vrste nosiljki postoje, koje su im prednosti i mane te kako u njima pravilno nositi dijete.

Nošenje bebe u rukama osnovni je način odnošenja s bebom. Osim iz praktičnih razloga, roditelji nose svoje mališane radi druženja i bliskosti koje ono pruža. Nošenje bebe je prirodna ljudska potreba, a nosiljke se tu savršeno uklapaju, uz jedan vrlo zgodni bonus – uz nosiljke imate slobodne ruke!

Nosiljke imaju nekoliko prednosti nad kolicima…

Koje sve vrste nosiljki postoje? Dvije su glavne vrste: meke te strukturirane nosiljke za bebe i djecu. Započnimo od mekih, poznatih od davnina jer skoro svaka stara civilizacija ima neku varijantu meke nosiljke. U svojoj osnovi, to je kratka marama (2.5 m) ili duga marama (5.2 m), dijagonalno rastezljivog materijala. Najčešći položaj nosiljke je dupli križni ili položaj kolijevke. Meke nosiljke ravnopravno raspodjeljuju težinu preko cijelog torza, što uvelike olakšava nošenje. Popularna verzija meke nosiljke je sling nosiljka s dva prstena kroz koje se provlači marama i stvara tobolac, a omogućava brzo namještanje nosiljke. Nosiljke se mogu u potpunosti prilagoditi majci, djetetovoj dobi i motoričkom razvoju, a mogu se koristi sve od rođenja djeteta do rane vrtićke dobi. Možda vam se ova vrsta nosiljke čini pomalo zastarjelom, ali je uistinu raširena po svijetu i to s razlogom, jer joj pedijatri priznaju mnoga korisna svojstva.

Druga vrsta nosiljki su strukturirane ili kompaktne nosiljke: one još više olakšavaju nošenje, s obzirom da imaju tijelo, naramenice i pojaseve, ali pod cijenu prilagodljivosti. Naime, strukturirane nosiljke su ograničene u pogledu djetetove veličine ili motoričkog razvoja. Pri odabiru ovog tipa nosiljke nudimo vam nekoliko savjeta. Prvo, nosiljka treba bebi pružati čvrst oslonac. Ona oponaša položaj vaših ruku pri nošenju i treba zaštiti bebino tijelo bez nepotrebnih napora. Nosiljka mora biti dovoljno široka na području bebinih kukova i zdjelice. Zatim, beba ne smije visiti, a koljena trebaju biti u povišenom položaju kao kod širokog povijanja. I posljednje, ali ne manje bitno, nosiljka mora biti udobna na nositelja. Obratite pažnju gura li vas nosiljka naprijed ili nazad te raspoređuje li se težina na cijelo tijelo. U slučaju da imate problema s težinom i ravnotežom, nosiljke s naramenicama ili pojačanjima na struku bi mogle pomoći.

Zapamtimo, nosiljke imaju nekoliko prednosti nad kolicima. Za početak, one zbližavaju majku i dijete, a razvijaju i povjerenje i osjećaj sigurnosti. Dijete je u ravnopravnoj poziciji s odraslima što potiče razvoj komunikacijskih vještina i socijalizaciju. Zatim, razvijaju se bebine motoričke vještine, a kontakt očima bebe i majke je intenzivniji, što je iznimno važno. Kao što smo spomenuli, ruke su vam slobodne, što vam omogućuje obavljanje drugih poslova, kao i kontakt s bebom.

Za kraj, s obzirom na to da bebe koje se više nose bolje spavaju i manje plaču, što još čekate?

Komentiranje je zaključano.

nosiljke-od-a-do-ndash-jgl-obitelj