Sve veća popularnost AI alata: Hoće li umjetna inteligencija “ukrasti” neke profesije?

Korištenje najrazličitijih digitalnih alata postala je naša svakodnevica, a raznim algoritmima prepuštamo najrazličitije odluke, čak i one o našim potencijalnim partnerima. Koliko smo danas ovisni o umjetnoj inteligenciji te hoće li u nekim područjima našega života u potpunosti prevladati, predstoji nam tek vidjeti.

Prema istraživanju, pojava umjetne inteligencije zapravo je logičan slijed razvoja tehnološkog napretka te je riječ o svojevrsnoj industrijskoj revoluciji kakvima smo već svjedočili u povijesti. Strah zaposlenih na pojedinim radnim mjestima da će uskoro biti zamijenjeni umjetnom inteligencijom nije neopravdan. Međutim, nestajanje pojedinih radnih mjesta ne znači i nestajanje radnih mjesta općenito, već samo nužnost stvaranja visokokvalificirane radne snage te prekvalifikaciju postojeće koja će onda moći raditi na novonastalim radnim mjestima. Dosadašnja istraživanja pokazuju da primjena umjetne inteligencije – generalno – stvara nova, dodatna radna mjesta jer njezinom primjenom raste produktivnost i širi se poslovanje. Stoga, prihvaćanje ideje cjeloživotnog učenja danas više nije opcija, nego nužnost.  

Primjena umjetne inteligencije dosad je najviše zaživjela u područjima poslovanja kao što su analitika (62 %), automatizacija (52 %) i upravljanje podacima (42 %) te u poboljšanju pozadinskih sustava (29%) i chatbotovima koji su okrenuti potrošačima (23 %). Stoga se, primjerice, agenti koji rade u tehničkoj podršci trebaju pripremiti na ideju prekvalifikacije ili usavršavanja za neka drukčija radna mjesta. 

Trenutačno je u javnosti najpopularniji ChatGPT tvrtke OpenAI, koji je podigao veliku prašinu kada se pojavio. Gotovo su ga svi išli testirati te su bili iznenađeni njegovim umijećem oponašanja raznih glazbenih umjetnika, sposobnošću da piše jedinstvene sadržaje i odgovara na bilo koje vaše pitanje. Nakon toga je i Google najavio svoj Bard chatbot, a time je postavljeno i pitanje određenih radnih mjesta koje bi chatbot navodno mogao zamijeniti.

U predstojećem razdoblju glavni će zadatak biti osigurati digitalne vještine koje odgovaraju brzim promjenama na tržištu rada te ishoditi jamstvo da će prisutnost umjetne inteligencije u društvu u svim područjima ljudskog života biti u korist ljudi te da će se istodobno poštovati temeljna ljudska prava, etička pitanja, zaštita podataka, kao i najviši standardi socijalne zaštite, a sve to posljedično će rezultirati potrebom za reformama obrazovnog sustava i tržišta rada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sve-vea-popularnost-ai-alata-hoe-li-umjetna-inteligencija-ukrasti-neke-profesije-ndash-jgl-obitelj