Kako se riješiti svrbeža i crvenila očiju?

Za oči se oduvijek govori da su ogledalo duše, stoga bi, kao i svako ogledalo, trebale biti čiste i bistre. Ta bistrina može se narušiti zbog suhoga zraka, fizioloških reakcija, dugotrajne izloženosti ekranu, prašini, peludi, prisutnosti stranog tijela… Iako svrbež i crvenilo oka svi povremeno iskusimo, važno je ne umanjivati važnost njihove pojave jer (iako ne moraju) mogu signalizirati druge zdravstvene probleme kojima je potrebno posvetiti se. Zato, prije nego što se požurite u ljekarnu po kapi za oči, pročitajte što sve može uzrokovati svrbež i crvenilo očiju te kako si adekvatno pomoći u borbi s tim.

Uzroci svrbeža i crvenila oka

Crvenilo i svrbež oka neugodne su pojave koje mnogi povezuju ili sa sezonskim alergijama ili s lećama te ih samim time svrstavaju u ladicu “proći će”. No, s obzirom na to da istraživanja pokazuju kako tek oko 20 % ljudi pati od alergije oka, svaku promjenu na očima treba shvatiti ozbiljno jer je lepeza stanja koja mogu biti uzrok crvenilu i svrbežu doista šarolika.

Crvenilom oka smatra se crvenilo otvorenog oka do kojeg dolazi zbog proširenja krvnih žila. Osim alergija, infekcija te očitih razloga poput stranog tijela u oku, razlog tome mogu biti i povišen krvni tlak ili njegove nagle promjene, zatim znatan fizički napor, intenzivno kihanje i kašljanje, ali i dugotrajna izloženost suncu ili klima-uređaju

Svrbež, s druge strane, uz alergiju, mogu uzrokovati i šminka te proizvodi za osobnu njegu, zamor oka koji se javlja kao posljedica “zurenja” u ekran, nedostatak kvalitetnih suza za podmazivanje i hranjenje oka, upala vjeđa te periokularni dermatitis koji je najlakše prepoznati po svrbežu kapaka, osipu i zadebljaloj koži oko očiju. 

Kapi za oči – da ili ne?

Iskustvo ljekarnika govori da pacijenti koji pate od problema s očima spas najprije pronalaze u bezreceptnim kapima za oči. No, ono čega nisu svjesni je činjenica da nisu sve kapi za oči iste, niti su prikladno rješenje za sve očne probleme.

Kako ne biste sebi napravili medvjeđu uslugu i korištenjem kapi za oči prekrili važan simptom glaukoma, suhog oka ili drugog oboljenja, ljekarnika upoznajte s onim što osjećate kako bi na temelju simptoma procijenio je li upotreba kapi opravdana ili nije. 

Naime, kapi za oči Vizol S bez konzervansa su, brzog učinka, s inovativnim aplikatorom koji sprječava onečišćenje otopine te nakon otvaranja ostaje sterilan i do šest mjeseci. Simptomi poput svrbeža, crvenila ili pretjeranog suzenja oka mogu se učinkovito ublažiti uz pomoć Vizol S Allergy umjetnih suza, koje štite od štetnog djelovanja alergena te pomažu u procesu obnavljanja nadražene i osjetljive sluznice oka. Pogodne su za osobe koje nose kontaktne leće, djecu i za osobe koje imaju osjetljive oči.

Kako si još pomoći? 

Kod upale kapaka koju uzrokuju stafilokoki pomaže održavanje higijene i masaža kapaka. Ovisno o jačini simptoma, preporučuje se dva do četiri puta očne vjeđe izmasirati toplim oblogom pa lagano očistiti uz pomoć štapića natopljenog u mješavinu vode i dječjeg šampona.  

Izbjegavanje šminke podrazumijeva se pri tretiranju bilo kakvog očnog stanja, a jednom kada vam se oči oporave, savjetujemo vam da koristite šminku i kozmetiku koja je hipoalergena jer takvi proizvodi neće uzrokovati ljuskanje kože, osip i svrbež. Hipoalergene proizvode koristite i za uklanjanje šminke s očiju. 

Ako se pokaže da izvor svrbeža i crvenila nisu nikakva ozbiljnija stanja, leće ni preparati za njegu, nego naprezanje očiju, svakih dvadeset minuta pogledajte dvadeset metara u daljinu na barem dvadeset sekundi. Zapamtite, dopustiti očima vrijeme za odmor ne bi trebao biti luksuz, već prioritet jer oči su vaš najvjerniji saveznik. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-rijeiti-svrbea-i-crvenila-oiju-ndash-jgl-obitelj