Sve što trebate znati o pelenskom osipu

Dojenčetu se guza osula prištićima. Što sad!? Bez panike - više od pedeset posto beba doživi pelenski osip u prvoj godini života, a rješenja su brojna.

Za neugodan, ali uglavnom bezopasan pelenski osip glavni su krivac pelene, kako i sam naziv govori. Ipak, ti crveni prištići mogu se proširiti i na područja izvan pelene, a prepušteni sami sebi, mogu se pretvoriti i u mjehuriće te naboranu kožu koja se pak pretvara u krastice. Kod potonjega, obvezno posjetite liječnika jer se možda razvila gljivična infekcija. Doktoru se valja javiti i ako je beba mlađa od 40 dana te ako se uz osip javlja i temperatura ili osip potraje dulje od sedam dana.

Da biste uspješno izliječili osip, morate pronaći pravoga krivca (a ne pravu kremu!) jer, ne otklonite li uzrok, osip će se vraćati.

Tri su različita uzročnika pelenskoga osipa: alergija, bakterije i gljivice. Da biste ga uspješno izliječili, morate pronaći pravoga krivca (a ne pravu kremu!) jer, ne otklonite li uzrok, osip će se vraćati.

Međutim, i prava krema svakako je bitna! Koja je prava za vas, otkrit ćete metodom pokušaja i pogreške, no pravilo je uvijek isto – kad mijenjate pelenu, guzu treba dobro očistiti i posušiti pa tek onda nanijeti kremu i staviti novu pelenu.

Pri prvoj pojavi osipa, razmislite – jeste li nedavno uveli novu kremu, vlažne maramice, sapun ili hranu? Ako jeste, ne koristite taj novi prizvod dva tjedna jer možda upravo on izaziva alergijsku reakciju.

Mijenjate li pelene dovoljno često? Današnje jednokratne pelene sa svojom velikom moći upijanja omogućuju nošenje satima, no čak i superupijanje ima svoje granice. Pelenski osip razvija se kad je bebina guza predugo mokra, predugo izložena sadržaju pelene ili čak i samoj peleni – trenje također može iziritirati kožu!

Nemojte štedjeti: mijenjajte pelenu najmanje svaka dva sata! Ne pomogne li ni to, razmislite o promjeni branda ili vrste pelena. Možda možete koristiti platnene pelene, barem neko vrijeme. Ako već koristite platnene pelene i pojavio se osip, provjerite količinu deterdženta koju upotrebljavate pri njihovu pranju i izbacite omekšivač.

Jeste li pelenu prečvrsto stegnuli? Zna se dogoditi upala na području na kojemu se gumica od pelene ureže u kožu. Isperite to područje mlakom vodom i ostavite da se zrači pa namažite kremom.

Uza sve te savjete, ima jedan koji redovno oduševljava bebe, a malo manje roditelje – ostavite malu guzu da se malo zrači. Ništa nije učinkovitije od zraka i slobode za zdravlje dječje kože.

Komentiranje je zaključano.

sve-to-trebate-znati-o-pelenskom-osipu-ndash-jgl-obitelj