Najvažniji pregledi u prvome tromjesečju

Trudnoća nije bolest, iako se trudnice često znaju tako osjećati zbog brojnih pregleda kojima su podvrgnute. Međutim, pristupite li svojemu liječniku informirano i iskreno, u njemu ćete pronaći pouzdanoga partnera za bezbrižnu trudnoću.

Crtice na štapiću su dvije – što sada?! Najprije provjerite taj rezultat u bolnici ili kod svojega ginekologa. Kućni testovi mogu biti lažno pozitivni jer upućuju samo na povišenu razinu hormona hCG u mokraći, dok bolnički pokazuju njihovu točnu razinu u krvi, a ona je u trudnoći najmanje 5mlU/L.

Budete li potvrđivali trudnoću kod svoga ginekologa, vjerojatno ćete odmah proći i kroz svoju osobnu, ali i obiteljsku anamnezu, odnosno povijest svih mogućih bolesti koje ste imali vi i vaši bližnji.

Budete li potvrđivali trudnoću kod svoga ginekologa, vjerojatno ćete odmah proći i kroz svoju osobnu, ali i obiteljsku anamnezu, odnosno povijest svih mogućih bolesti koje ste imali vi i vaši bližnji. To uključuje i rodbinu oca djeteta pa je dobro da se o tome raspitate prije odlaska liječniku kojemu su svi ti podaci potrebni da bi znao na što sve treba pripaziti.

Nakon toga obavit ćete i Papa test da se utvrdi zdravlje vaših reproduktivnih organa te dobiti više savjeta o trudničkoj prehrani, kao i eventualnim dodacima, poput folne kiseline, koje je potrebno uzimati za optimalan razvoj fetusa. Vaš ginekolog uputit će vas i na odlazak stomatologu jer je liječenje i vađenje zubi bolje izbjeći u visokoj trudnoći, a neka istraživanja pokazuju i povezanost između upale zubnih desni i prijevremenoga poroda.

Težina na prvome pregledu bit će ona početna od koje će se brojati koliko ste kilograma ukupno dobili tijekom trudnoće. Vagat će vas i na svakom budućem pregledu.

Prvi obvezni pregled u trudnoći sastoji se još, uz sve gore navedeno, od mjerenja tlaka te davanja uzorka urina koji je važan rani indikator poremećene razine glukoze u krvi te razine bakterija.

Zatim ćete ići vaditi krv radi kompletne krvne slike te utvrđivanja krvne grupe i rezus faktora. Sve su to rutinski pregledi koji liječnicima omogućuju da dovoljno rano utvrde eventualnu rizičnost trudnoće. Primjerice, ako je majka Rh negativna a beba Rh pozitivna, pri miješanju njihove krvi, do čega uobičajeno može doći u trudnoći, tijelo majke počinje stvarati antitijela koja napadaju bebine Rh pozitivne crvene krvne stanice, zbog čega beba u trbuhu postaje anemična, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

U Hrvatskoj već od prvoga pregleda ginekolozi rutinski prakticiraju i vaginalni pregled, što u drugim zemljama nije praksa. Tako to u Portugalu uopće ne čine, a u Velikoj Britaniji možda jednom tijekom cijele trudnoće, a sve zbog mogućnosti infekcije prečestim pregledima.

Tijekom uredne trudnoće ultrazvuk se, pri čemu se smije priključiti i partner, obavlja tri puta. Tijekom ultrazvuka ćete prvi put čuti i otkucaje malenoga srca! Niti jedan od tri obvezna pregleda ultrazvukom u trudnoći ne plaća se dodatno, osim kod privatnih ginekologa.

Na samome kraju prvoga tromjesečja slijedi drugi obvezni pregled koji se sastoji od vaginalnoga pregleda, vaganja, mjerenja tlaka te provjere albumina u urinu.

Dok prolazite kroz sve te procedure i postupke, slobodno pitajte sve što želite znati te se ne ustručavajte davati podatke liječniku kako biste zajedno pronašli zlatnu sredinu između nedostatne i pretjerane kontrole, a u cilju ugodne, sretne trudnoće!

Komentiranje je zaključano.

najvaniji-pregledi-u-prvome-tromjeseju-ndash-jgl-obitelj