Istine i zablude o upali grla

Bolno gutanje, crveno ždrijelo, peckanje, a ponekad i gnojne točkice... sve upućuje na upalu grla, možda čak i onu gnojnu. No, kad zaista govorimo o upali grla, a kada o nečemu drugom? Liječe li se sve boli koje karakteriziramo kao grlobolju na isti način? Donosimo vam najčešće zablude i istine kada je ova upala u pitanju.

Antibioticima se treba liječiti samo upala grla izazvana bakterijama, dok uzimanje antibiotika kako biste se riješili upale izvazvane virusima neće biti od nikakve pomoći.

Zabluda 1:
Boli me kad gutam, dakle imam grlobolju.

Istina:
Simptome kakve najčešće svrstavamo pod zajedničkim imenom grlobolje možemo osjećati prilikom upala nekoliko različitih organa, i možda se uopće ne radi o upali ždrijela, već je riječ o upali glasnica (laringitisu) ili krajnika (tonzilitisu). Zato je korisno vrlo precizno odrediti koji su simptomi izraženi u vašem slučaju te po mogućnosti obaviti konzultacije s liječnikom ili barem lokalnim ljekarnikom.
Zabluda 2:
Grlobolja nastaje uslijed konzumacije hladnih pića nakon naporne fizičke aktivnosti dok je osoba koja je piće konzumirala još bila znojna. Osim toga, ova upala nastaje i ako za hladnijih dana ne zaštitimo kvalitetnim šalom vrat, a moguće ju je dobiti i uslijed boravka na vjetrovitom vremenu.

Istina:
Grlobolju uzrokuju virusi i bakterije i najvjerojatnije ste se razbolili jer ste slabijeg imuniteta, a našli ste se izloženi virusima i bakterijama koje uzrokuju bolest. Bakterija koja uzrokuje grlobolju je streptokok, dok se virusnim uzrocima grlobolje smatraju prehlada i gripa. I bakterije i virusi koji kod vas mogu izazvati ovu upalu najčešće će do vašeg organizma doći putem kontakta s već oboljelom osobom (čak i neizravan jer se virusi i bakterije prenose i kihanjem), a ne putem konzumacije hladnog pića ili boravka na vjetrovitom mjestu.
Zabluda 3:
Kako bi se uspješno izliječila upala grla, mora se obavezno posjetiti doktora i konzumirati antibiotike.

Istina:
Antibioticima se treba liječiti samo upala grla izazvana bakterijama, dok uzimanje antibiotika kako biste se riješili upale izvazvane virusima neće biti od nikakve pomoći, a još će k tome imati negativne posljedice kao što su narušenja crijevna i, ako ste ženskog spola, vaginalna flora. Kako biste procijenili radi li se u vašem slučaju o upali grla izazvanoj virusima ili bakterijama, znajte da u slučaju infekcije virusima grlobolju najčešće prate i simptomi hunjavice ili gripe kao što je kašalj i lučenje sekreta, dok bakterijsku upalu karakterizira nagla pojava povišene temperature kod oboljele osobe.
Zabluda 4:
Grlobolju je moguće izliječiti propolisom, vitaminom C, čajem i biljnim pastilama.

Istina:
Ovi preparati mogu ublažiti simptome grbolje i svakako ne štete organizmu, ali sami po sebi ne pomažu u eliminaciji uzroka upale. Ovi pripavci ne mogu uništiti bakterije koje su uzrokovale upalu, a u slučaju virusne upale presudno je i ne naprezati organizam u nekoliko narednih dana, kako svakodnevni umor ne dodatno oslabio ionako već narušeni imunitet oboljele osobe.

Stoga, ako vas muče simptomi grlobolje, svakako imajte na umu prethodno navedene činjenice, kako biste u liječenju bili što uspješni i što prije bili ponovno „ni stari“– odmorni i zdravi.

Komentiranje je zaključano.

istine-i-zablude-o-upali-grla-ndash-jgl-obitelj