Bebini prvi dani kod kuće

Porod je prošao, bolnicu ste preživjeli i konačno stigli kući sa svojom bebom. I što sad? Bez panike, posjeta i pravila - evo što morate znati!

Spavanje je najbitnija stvar koju morate činiti. Poriv da pospremate, kuhate i radite nešto umjesto da se odmarate zna biti jak – oduprite mu se! Da, tijekom dana nećete osjećati umor, no bilo da dojite ili ne, buđenje vam noću ne gine i dnevne će vas aktivnosti sustići i pregaziti.

Muke po dojenju nisu novost, dojenje je, kao i briga za novorođenče, vještina koja se uči. Ako vam ne uspijeva iz prve, potražite potporu, ne samo za dojenje, nego i za sve ostale nedaće novopečenih roditelja.

Pratite reakcije i slušajte vlastite instinkte – ako želite podići bebu da ne plače, učinite to! Djetešce staro dva, šest ili osam mjeseci nemoguće je razmaziti nošenjem!

No, pripazite kako je i od koga tražite! Bake i djedovi koji pomažu tako da guguču noseći unuka ili unuku dok im majka priprema kavu ili obrok, nimalo ne pomažu! Čekali su devet mjeseci, mogu čekati još koji tjedan, a umiru li pak od želje da pomognu, lijepo ih zamolite da vam operu pelene, usisaju stan, popeglaju odjeću ili skuhaju ručak. Redovno jedite, ne preskačite obroke i, dojite li, ne zaboravite unositi dovoljno tekućine. Tuširanje se može i preskočiti, ali hrana se mora odraditi, a priprema li je i vaše tijelo, morate ga dodatno paziti.

Jedan stari običaj nezasluženo smo ostavili po strani – babinje. Šest tjedana poslije poroda nekoć je bilo razdoblje u kojemu se novopečenim majkama nije smjelo dolaziti u posjet. Danas to objašnjavamo strahom od zaraza i zaobilazimo davanjem cjepiva, no to je jedan od najpametnijih načina da se majka dobro odmori – porod je ipak naporan posao! – i nauči nositi s prvim danima i tjednima uz novoga člana obitelji. Stoga, zabranite posjete – koliko god vama dugo to odgovara.

Na bojte se ići svojim putem: u redu je ostvariti kontakt kože na kožu i kod kuće, to nije određeno samo za prvi sat nakon poroda! A nije ni rezervirano samo za mame: istraživanja su pokazala da novorođenče koje ostvaruje takav kontakt sa svojim ocem poslije ima bolji odnos s njim. Cijeli proces također blagotvorno djeluje i na odnos supružnika jer dijete spremno prihvaća njegu koju pruža otac, koji tako rasterećuje majku.

Saslušajte savjete – iskustva drugih mama mogu dobro doći – ali prihvatite ih tek nakon što ih sami iskušate. Svako je dijete priča za sebe, mali čovjek s vlastitim preferencama i temperamentom, samo nema alat da se izrazi, a u prvim danima i to maleno biće uči se živjeti s vama koliko i vi s njim.

Pratite reakcije i slušajte vlastite instinkte – ako želite podići bebu da ne plače, učinite to! Djetešce staro dva, šest ili osam mjeseci nemoguće je razmaziti nošenjem! Pa, bilo je nošeno devet mjeseci u majčinu trbuhu, taj mu je osjećaj poznat i ulijeva mu sigurnost. Bebe u prvim tjednima znaju neutješno plakati jer im se crijeva navikavaju na novu prehranu – to nema veze s kolikama ili činjenicom da je majka pojela karfiol. Nosite svoje dijete, masirajte ga i pjevajte mu.

Dok razvijate vlastite rituale za uspavljivanje, ne zaboravite koliko su maleni želuci beba zbog kojih se tako često bude i jedu. Zato je spavanje najbolje što možete učiniti i za sebe i za svoje dijete. Odmorne, naspavane mame bolje misle i lakše se nose sa svim izazovima u prvim danima i mjesecima roditeljstva.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Njega lica nakon brijanja