Njega lica nakon brijanja

Crvenilo, peckanje, porezotine, neugodan svrbež… sve su to neugodne posljedice s kojima se nakon brijanja barem jednom susreo svaki muškarac. Da bi ih se izbjeglo, nakon brijanja koži je potrebno osigurati adekvatnu njegu. Kako i zašto - donosimo u sljedećemu tekstu.

Oni koji nisu podlegli današnjemu trendu nošenja dugačke brade i impozantnih brokova ili koji si takav modni izričaj ne mogu priuštiti zbog, primjerice, posla, za brijanje lica uglavnom koriste specijalizirane britvice i gelove ili pak eletrične uređaje za suho brijanje. Iako na tržištu danas postoji mnogo različitih uređaja za brijanje, unatoč njihovoj brojnosti, još je uvijek teško reći da je izmišljen onaj savršeni aparat koji nakon korištenja nimalo ne nadražuje kožu te joj omogućuje da ostane glatka i njegovana još danima nakon brijanja.

Lice je nakon brijanja prije svega potrebno umiti hladnom vodom. Na taj će se način isprati potencijalni ostaci sapuna za brijanje, sukrvice i dlaka te zatvoriti osjetljive pore na koži kako u njih ne bi ulazile štetne tvari i bakterije.

To je tako iz jednostavnoga razloga: i kod “jačega” spola koža lica veoma je nježna, a brijanje je ipak invazivna metoda uklanjanja dlaka tijekom koje se, osim skidanja površinskoga dijela dlaka, najčešće nadražuje i površinski sloj kože. Rezultat je iziritirana koža, a ako se pri brijanju koriste stare ili neprikladne britvice, i sitnije porezotine. Kako se potencijalno započeti loši procesi ne bi pojačali, a bakterije ušle u nadražene dijelove i sitne ranice, kožu je nakon svakoga brijanja potrebno smiriti i nahraniti.

Lice nakon brijanja prije svega treba umiti hladnom vodom. Na taj će se način isprati potencijalni ostaci sapuna za brijanje, sukrvice i dlaka te zatvoriti osjetljive pore na koži kako u njih ne bi ulazile štetne tvari i bakterije. Zatim je potrebno nanijeti hranjivi balzam koji će smiriti nadraženu kožu i nahraniti je da bude mekana i glatka. Premda su se u tu svrhu nekad koristili losioni poslije brijanja s vrlo jakim mirisima i alkoholom, upravo s ciljem sprječavanja raznih upalnih procesa na nadraženoj i izloženoj koži, danas su uglavnom izašli iz upotrebe i izgubili bitku s balzamima s blagim, umirujućim sastojcima i nenametljivim mirisima. Naime, alkohol iz takvih proizvoda zapravo pridonosi isušivanju kože, što muškarcu nikako ne pomaže da nakon brijanja lice održi lijepim i zdravim.

Kao i kod drugih kozmetičkih proizvoda, i pri odabiru balzama nakon brijanja važno je voditi računa o vlastitome tipu kože. Ako je vaša koža suha i sklona pretjeranome zatezanju, odaberite balzam na bazi nekog od prirodnih ulja ili hidratizirajućih sastojaka kako što je aloa. U drugome slučaju, ako biste rekli da je vaša koža ipak malo masnija, trebali biste izabrati tip balzama koji sadrži sastojke koji pomažu u regulaciji sebuma i održavanju kože suhom. Praksa je pokazala da je hranjivi balzam dobro nanijeti i na dijelove lica koji nisu obrijani jer se tako njeguje i ujednačava mekoća kože na cijelome licu.

Važno je i barem jednom tjedno nakon brijanja licu priuštiti i piling. Na taj se način lice osvježava i zagladi, ali i umanjuje mogućnost urastanja dlaka, što može imati vrlo neugodne posljedice.

Komentiranje je zaključano.