Sve što trebate znati o dojenačkoj žutici

Dok uživate u slatkim mukama iščekivanja rođenja svojega djeteta, vjerojatno pretražujete različite edukativne izvore kako biste se maksimalno pripremili na izazove koje donosi roditeljstvo. Dojenačka žutica jedan je od najčešćih pojmova s kojim ćete se susresti tijekom svojeg istraživanja, no, važno je znati da nema mjesta panici, a u nastavku doznajte i zašto.

Dojenačka žutica razlikuje se od klasične zarazne žutice po tome što se javlja samo kod novorođenčadi te je zapravo riječ o uobičajenoj pojavi. Naziva se još i fiziološka žutica s obzirom na to da je posljedica nedovoljne zrelosti bebina organizma.

Obično se javlja u prvom tjednu života novorođenčeta, a česta je kod nedonoščadi, djece male porođajne mase te onih čije majke boluju od dijabetesa, ali i ako postoji nepodudarnost Rh faktora i krvne grupe s majčinom.  Kod blažih slučajeva, žutica može proći sama od sebe, no ponekad je potrebno liječenje. Žutica može dovesti do težih komplikacija, no valja napomenuti kako su takvi slučajevi izuzetno rijetki. U pravilu, žutica prolazi u roku od jednog do dva tjedna.

Simptomi žutice pojavljuju se kod 50 posto novorođenčadi.

Liječnik će novorođenčetu žuticu dijagnosticirati pregledom kože i sluznica te mjerenjem razine bilirubina u krvi. Daljnja terapija ovisi o starosti novorođenčeta i visini bilirubina. Bebe se najčešće izlažu foto-terapiji u inkubatoru kojom se višak bilirubina pretvara u tekućinu koja se lako izlučuje iz organizma u vidu stolice ili mokraće. Zabluda je da bebu treba izlagati sunčevoj svjetlosti jer ona nema isti učinak kao fototerapija, a, osim toga, može biti i opasna za bebu. Dovoljno je samo izlagati bebu dnevnoj svjetlosti, izbjegavajući pritom sunčeve zrake.

Nakon izlaska iz rodilišta, majke se mogu susresti s laktacijskom žuticom. Potrebno je naglasiti kako laktacijska žutica ne utječe na zdravlje djeteta te da to nije razlog da prestanete dojiti.

Bebine šanse za dobivanje žutice možete smanjiti tako što ćete djetetu osigurati kvalitetnu prehranu. U prvome tjednu života dojenčad je potrebno hraniti od 8 do 12 puta dnevno. Kako biste dodatno ojačali imunitet svojega novorođenčeta, njegovu ishranu možete obogatiti Normia Baby kapima za jačanje imunološke obrane crijeva. Normia Baby kapi pripomoći će i u slučaju dojenačkih grčeva. Kada vaš bebač ili bebačica poraste, u zaštiti i održavanju dobroga zdravlja može pomoći Alfabiotik Junior.

Komentiranje je zaključano.