Hladan vjetar može biti opasan za oči

Zimi se doslovno „ubundavamo“, i to s razlogom. Naučili smo paziti na kožu lica i ruku jer su to dijelovi tijela najizloženiji vanjskim utjecajima. Međutim, usred zimskih radosti i temperatura, često zaboravimo oči. Kako ih najbolje zaštititi?

Nezgodna je stvar ta što jedino oči ne možemo sasvim prekriti. Za glavu, tu je kapa, za ruke – rukavice, za vrat – šal. Čak i ako nam čizme nisu dovoljno dobre, tu su štucne. Ali, za oči nemamo ništa, osim ako smo na skijanju, no tko bi kroz grad hodao sa skijaškim naočalama?! Čak i one sunčane, u ove tmurne zimske dane nisu nam od prevelike pomoći.

Kad puše hladan vjetar, oči se – u tren oka – isuše, postanu crvene, a dugi boravak na hladnoći može dovesti i do upalnih procesa sa žarenjem ili pretjeranim suzenjem.

Suzenje je prirodni način na koji se oko štiti jer tako obnavlja zaštitni film oko izloženog dijela oka.

No, hladni sjeverac može oko isušiti toliko da se neugodan osjećaj pretvara u ozbiljan problem. Srećom, ljudska je domišljatost i tom problemu doskočila: i to kapanjem umjetnih suza. Stoga, ako imate osjećaj peckanja u očima, oči su vam umorne, prenapregnute ili osjećate bol pri gledanju, ako vam se u kutevima očiju nakuplja sluz usred dana ili su vam ujutro nakon spavanja slijepljeni kapci, potražite liječničku pomoć.

A da do toga ne dođe, na skijanju i sanjkanju nosite zaštitne naočale, a u svakodnevnom životu, kada dođe do crvenila i nadražaja očiju, posegnite za preventivom, poput Viset kapi za oči. Bez konzervansa, te kapi smanjuju crvenilo i nadraženost oka te su savršen partner za zimu jer će jednako pomoći onima koji zimi teško podnose boravak u zatvorenim, suhim prostorima, kao i onima čijim očima veoma smeta hladan vjetar u ove zimske dane.

Komentiranje je zaključano.

hladan-vjetar-moe-biti-opasan-za-oi-ndash-jgl-obitelj