Kako se zagrijati za vježbanje na hladnoći

Prije početka svake vježbe zagrijavanje je obvezna aktivnost kako bi se mišići pripremili za napor. Zimski uvjeti dodatno ga otežavaju jer niske temperature i hladan zrak, osim na cirkulaciju, utječu i na učinkovitost vježbi.

Prvi korak prije odlaska na vježbanje na otvorenom počinje odabirom odgovarajuće obuće i odjeće. Pretanka ili predebela odjeća mogu znatno utjecati na tjelesnu temperaturu te se preporučuje slojevito odijevanje. Kada se tijelo zagrije, skinite suvišne odjevne komade. Pri izboru obuće pripazite na stabilnost tenisice. Također, važno je da ima i potplat koji se neće sklizati na podlozi. U fazi pripremanja za odlazak na vježbanje preporučuje se napraviti nekoliko čučnjeva kako biste pokrenuli cirkulaciju tijela dok se još nalazite u toploj prostoriji.

Nos, vrat, ruke i stopala najosjetljiviji su na niske temperature.

Posebnu pozornost potrebno je posvetiti perifernim dijelovima tijela – nosu, vratu, rukama i stopalima jer su oni najosjetljiviji na niske temperature. Naime, kad je vrlo hladno, da bi zaštitilo vitalne organe naše tijelo usporava cirkulaciju krvi. Kako biste izbjegli ozebline i pothlađivanje, vodite se dobrom praksom profesionalnih sportaša pa opremite toplim šalovima, kapama i rukavicama.

Tjelovježbu počnite zagrijavanjem cijeloga tijela velikim pokretima. Nakon nekoliko minuta, fokusirajte se na zagrijavanje pojedinačnih dijelova tijela kao što su ruke ili noge. Preporučuje se ubrzavanje tempa treninga kako biste tjelovježbu završili istim tempom kao što ste je i počeli.

Kako biste smanjili umor i pretjeranu iscrpljenost u hladnim uvjetima te pridonijeli normalnoj funkciji mišića, možete isprobati Magnesium Top Direkt, dodatak prehrani koji sadrži 100 posto preporučenog dnevnog unosa magnezija i vitamina B6.

Komentiranje je zaključano.