Koje namirnice treba izbjegavati ako vas muči žgaravica

Vjerojatno ne postoji osoba koja se tijekom života ne susretne sa žgaravicom, ali neki od nas skloniji su češćim pojavama te neugodne tegobe. Otkrivamo vam koje biste namirnice trebali u potpunosti izbjegavati, a koje konzumirati tek povremeno da biste se lakše borili s dosadnom žgaravicom.

Masna i pržena hrana

Takva hrana u obilnim količinama općenito nije dobra za zdravlje, pa tako ni za one koji imaju problema s povratom želučane kiseline, što dovodi do žgaravice. Posebno je poželjno izbjegavati hranu prženu u dubokome ulju, a ako volite janjetinu, svinjetinu i govedinu, mesa koja na pojedinim dijelovima znaju imati i dosta masnoće, nastojte konzumaciju takvih dijelova mesa svesti tek na povremene prigode. Masni mliječni proizvodi gotovo uvijek uzrokuju žgaravicu. Ako ste ljubitelj masnih sireva ili vrhnja, pokušajte ih konzumirati u što manjim količinama te uvijek kombinirati s nekom drugom, lakšom hranom.

Gazirane napitke koji sadrže kofein svakako treba izbjegavati, a nije poželjno ni pretjerivati s konzumacijom kave.

Gazirano, kava i alkohol

Napici obogaćeni ugljičnim dioksidom obiluju mjehurićima zbog kojih se povećava razina plinova u želucu, to pridonosi stvaranju većeg tlaka u njemu, što pak dokazano utječe na stvaranje refluksa. Još je gora kombinacija gaziranog napitka i kofeina jer kofein prirodno zakiseljava organizam. Dakle, gazirane napitke koji sadrže kofein svakako treba izbjegavati, a nije poželjno ni pretjerivati s konzumacijom kave. Ipak, ako ste pravi ljubitelj kave, jedna šalica dnevno ne bi vam trebala smetati. Poneka alkoholna pića poput likera, piva i vina također mogu izazvati žgaravicu jer uzrokuju opuštanje jednjaka, što pogoduje pojavi refluksa.

Čokolada

Klasična tabla čokolade sadrži mnoge od već spomenutih sastojaka koji su prepoznati kao potencijalni izazivači žgaravice: visok udio masnoća, kofein i kakao. Stoga, pripazite kako, koliko često i čime se sladite. Tamna čokolada bolja je opcija zbog manje mlijeka koje čokoladi donosi dodatne masnoće.

Međutim, ako i niste baš disciplinirani kad je riječ o konzumaciji hrane koja može izazvati refluks, posjetite obližnju ljekarnu i potražite Reflustat, bezreceptni pripravak koji će vam učinkovito pomoći u sprječavanju žgaravice.

Komentiranje je zaključano.