Kada prvi put prošetati na otvorenom s novorođenčetom?

Babinje traje 40 dana, a to je razdoblje tijekom kojega se tradicionalno majkama i novorođenčadi nije išlo u goste. Znači li to da ne smijete ni van u šetnju? Naravno da ne!

S bebom možete u šetnju već u njezinu prvom tjednu, ako za to imate snage, volje i želje. Vi birate kada ćete van! Nije bitno koje je doba godine i je li vani -5, 0 ili 7. Bitno je da bebu odjenete prikladno vremenu i prikladno načinu izlaska.

Svakako nećete jednako zamotati zimsko novorođenče koje nosite na prsima i ono koje se vozi u kolicima. Ovo potonje treba više utopliti, i kraće šetati – ako ni zbog čega drugog, onda zato što će ubrzo htjeti dojiti.

Ako je vani vrlo hladno, šetnja neće bebi nauditi, ali to ne znači da možete vani biti 5 sati i nakon šetnje ići u kafić na topli čaj. Sjetite se babinja: 40 dana bez ljudi.

Uz to, kako su zima i rano proljeće vrijeme kada se virusi veoma brzo šire u zatvorenom prostoru, bilo bi dobro da pravilo “40 dana bez ljudi” bude i malo dulje za zimske bebe.

U prva 3-4 tjedna novorođenče je još zaštićeno majčinim imunitetom, ali ako ne dojite, taj se imunitet ne obnavlja, stoga treba biti dodatno oprezan. Nemojte dopustiti ljudima vani da previše diraju vašoj bebi lice i ruke, posebno ako nisu prethodno oprali svoje ruke.

S bebama do dva mjeseca starosti šetajte kratko, na bilo kojoj vanjskoj temperaturi koja nije niža od – 10.

U proljeće i jesen vodite računa o vjetru te dijete odjenite slojevito. Ako je vama vruće, i djetetu će biti, osobito ako ga nosite. Ljeti je nošenje djece najizazovnije, a ono čega se u šetnji valja paziti je izlaganje suncu (čak i u hladu) i uboda insekta.

S bebama do dva mjeseca starosti šetajte kratko, na bilo kojoj vanjskoj temperaturi koja nije niža od – 10, šetajte po prirodi i izbjegavajte shopping centre i zatvorene prostore. Zajedničko uživanje na svježem zraku dobro je kako za bebu, tako i za vas.

Komentiranje je zaključano.