Namirnice koje ne smijemo podgrijavati

Užurban tempo života često rezultira posezanjem za gotovim jelima ili njihovom pripremom dan prije. Rijetko razmišljamo o tome koje namirnice ne smijemo podgrijavati jer tako mogu ozbiljno naštetiti našemu zdravlju. Njihov popis pronađite u tekstu te izbjegnite njihovo podgrijavanje idući put kad se zateknete u kuhinji.

Piletina
Piletina je meso bogato proteinima, no njezinim podgrijavanjem dolazi do promjene u strukturi bjelančevina, što može uzrokovati probavne smetnje. Osim toga, može se pojaviti kontaminacija salmonelom, što je velik zdravstveni rizik.

Gljive
Za sve oblike u kojima se gljive mogu naći – juha, omlet, pečene, pohane, vrijedi isto pravilo: nikako ih se ne smije podgrijavati! Zašto? Gljive su izrazito osjetljiva namirnica te se njihovi proteini vrlo lako uništavaju. Ako već dođe do potrebe za podgrijavanjem, to svakako mora biti na temperaturi većoj od 70 stupnjeva.

Ako se hrana ne skladišti ispravno, vrlo lako može doći do probavnih smetnji i grčeva.

Špinat i ostalo lisnato povrće
Špinat, kao i drugo zeleno lisnato povrće bogato je nitratima. Oni podgrijavanjem mogu postati toksični, stoga nikako nemojte podgrijavati špinat nakon što je već jednom termički obrađen.

Riža
Najveći problem kod pripreme riže je njezino skladištenje nakon pripreme. Ako jela od riže držite na sobnoj temperaturi, vrlo se lako mogu razviti bakterije koje će proizvesti otrov te izazvati povraćanje i dijareju. Taj problem neće nestati niti podgrijavanjem jela.

U trenucima nelagode i probavnih smetnji uzrokovanih lošom prehranom, spas potražite u obliku dodatka prehrani Prolife VIS koji će pomoći održati vitalnost i otpornost organizma. Također, kod simptoma žgaravice i probavnih smetnji možete isprobati Reflustat, antirefluksnu oralnu suspenziju koja će učinkovito i brzo smanjiti navedene simptome, ali i pomoći spriječiti vraćanje kiseline iz želuca u jednjak, probavne smetnje, kašalj te nadražaj grla i ždrijela.

Komentiranje je zaključano.