Sve što trebate znati o carskom rezu

Tijekom trudnoće buduće majke muče mnogi strahovi, a najčešći je strah od poroda. Taj strah sasvim je opravdan i normalan jer se žene susreću s nečim potpuno nepoznatim. Carski rez jedan je od načina na koji žene mogu roditi, ali liječnici se za njega ne odlučuju tako lako.

Carski rez kirurški je zahvat kojim se dijete rađa kroz rez trbušne stijenke i maternice. Operacija se izvodi u dva slučaja – prvi je planirani, a drugi kada je porod vaginalnim putem rizičan za majku i dijete. Trudnice koje imaju postavljenu indikaciju za carski rez naručuju se i imaju dogovoren termin operacije. Carski rez na zahtjev trudnice, bez medicinske indikacije, u Hrvatskoj nije zakonski dopušten, no kada je nužan, naši liječnici su iznimno profesionalni i stručni, tako da su i mame i bebe u sigurnim rukama. 

Kako se carski rez razlikuje od vaginalnog poroda

Porod carskim rezom dosta se razlikuje od vaginalnog poroda. Općenito, carski rez je kirurški zahvat koji traje oko 45 minuta, dok vaginalni porod može trajati satima. Za tu vrstu poroda vaš će liječnik napraviti rez kroz trbuh i maternicu. Jedna od prednosti poroda carskim rezom je činjenica da žene rjeđe pate od urinarne inkontinencije i prolapsa zdjeličnih organa u usporedbi sa ženama koje su imale vaginalni porođaj. Također, carski rez može spasiti život mame i bebe ako su u opasnosti. S druge strane, carski rez, kao i svaka druga operacija, nosi mnogo više rizika od prosječnog vaginalnog poroda, a rana nakon carskog dulje zarasta nego rana od epiziotomije.

Carski rez najčešće se izvodi pod lokalnom anestezijom (spinalnom ili epiduralnom), a u situacijama kada lokalna nije moguća – što je vrlo rijetko – izvodi se pod totalnom anestezijom.

Što je francuski carski rez?

Novija metoda poroda je francuski carski rez čija je glavna prednost manja postoperacijska bol te kraći i brži oporavak. Prethodna preoperativna priprema nije potrebna, kao ni postavljanje mokraćnog katetera. Također, daju se manje doze anestetika i analgetika. Rodilja nekoliko sati nakon poroda može ustati, hodati, mokriti, tuširati se i konzumirati hranu i piće, a u slučaju jače boli propisuju se lijekovi protiv bolova.  

Kako se pripremiti za carski rez?

Kod planiranog carskog reza doktor ima dovoljno vremena da vas upozna s cijelom procedurom te što je više moguće pripremi na takav porođaj. Prije poroda ne biste trebali ništa jesti niti piti šest do osam sati, zbog lakšeg klistiranja prije poroda, a i manja je vjerojatnost od pojave mučnine i povraćanja nakon zahvata. Uz to, prije operacije napravit će se određene krvne pretrage i primit ćete lijekove za sprječavanje komplikacija tijekom operacije i postoperativnih rizika.

Oporavak nakon carskog reza

Oporavak nakon operacije carskog reza traje dulje od oporavka nakon vaginalnog poroda. Žene u bolnici ostaju od četiri do pet dana, a sam oporavak može trajati od šest do osam tjedana. Tijekom tog perioda žene se moraju odmarati, ne bi trebale biti fizički aktivne i ne bi trebale dizati teške predmete niti voziti automobil. Također bi trebale izbjegavati kretanje stepenicama. Preporučuje se spavanje na leđima ili na boku, a kako bi se spriječio nastanak zatvora, poželjno je unositi veće količine tekućine i jesti raznovrsnu hranu bogatu vlaknima. U slučaju bolova, preporučujemo Neodol monodoze, tekući oblik ibuprofena. 

Dojenje nakon carskog reza

S dojenjem možete početi odmah nakon carskog reza. Iako ono zbog reza na trbuhu može biti vrlo izazovno prvih nekoliko dana nakon operacije, nemojte dopustiti da vas to preplaši. Preporučuje se dojenje na boku, a patronažne sestre pokazat će vam kako dojiti u tom položaju. Svakako ih pitajte sve što vas zanima i riješite se svih nedoumica. Kako ne biste imali dodatnih problema s bolnim bradavicama, isprobajte Mamin melem koji pruža prirodnu njegu i zaštitu suhe, ispucale i bolne bradavice nastale tijekom dojenja i trudnoće. 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sve-to-trebate-znati-o-carskom-rezu-ndash-jgl-obitelj