Najčešći simptomi post-COVID-a i kako ih se riješiti

Onima koji su oboljeli od COVID-a 19 možda se čini da je najgore prošlo izlaskom iz obvezne izolacije. No nažalost, neki od njih još će dugo osjećati simptome post-COVID-a, podsjetnik da se njihovo tijelo nedavno izborilo protiv jednog od najraširenijih virusa današnjice. 

Upravo kao što kod mnogih bolesti nakon akutne faze preboljeli vrlo često još određeno (često i dulje) razdoblje osjećaju neke blaže simptome bolesti, tako je i popriličan broj onih koji su nakon prebolijevanja COVID-a 19 još neko vrijeme osjećali zdravstvene probleme koje nisu imali prije oboljenja.

Simptomima post-COVID-a smatraju se simptomi izraženi u periodu nakon što pacijent više nije zarazan te ne iskazuje znakove akutne bolesti. Najčešći simptomi koji su dosad primijećeni kod osoba koje su preboljele COVID-19 odnose se na teškoće s dišnim sustavom. Preboljeli najčešće imaju osjećaj da otežano dišu, pritom ih muči bol u grudima ili dugotrajan suhi kašalj. Preporučuje se da se konzultiraju s liječnikom, potencijalno obave slikanje pluća te u ljekarni potraže biljne sirupe koji mogu pomoći u borbi s kašljem. 

Ostali dosad zabilježeni simptomi post-COVID-a su dugotrajan gubitak osjeta okusa i mirisa (ponekad čak i do godinu dana nakon prebolijevanja!), kronični umor i malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, poremećaj koncentracije i pamćenja, noćno znojenje, kožni osip, glavobolje, a katkad i pojačano ispadanje kose. Često gubitak njuha i okusa nije potpun, preboljeli govore kako “osjećaju određene okuse, ali im pojedini napici ili namirnice više nisu ukusni”. 

Kako bi se dišni sustav što prije oporavio, a s ozdravljenjem vratio i osjet njuha, važno je redovito održavati higijenu i sluznicu nosa jer će prljavštine i druge čestice iz zraka dodatno oslabiti osjet njuha. Aqua Maris Clean, prirodna morska voda u spreju, moćan je saveznik u održavanju čistog nosa i prohodnosti gornjih dišnih puteva. U borbi s umorom i malaksalošću može pomoći Magnesium Top Direkt pripravak u vrećicama, koji pomaže u održavanju normalne funkcije živčanog i mišićnog sustava (zbog čega ga često koriste i sportaši), a učinkovit je i u svladavanju umora. 

Savjet kako se nositi s drugim simptomima svakako možete potražiti i kod svog obiteljskog liječnika, a prema potrebi, i kod specijalista. Današnje tržište puno je proizvoda koji vam mogu pomoći, važno je samo na vrijeme prepoznati ako se neki od simptoma pogoršava i potražiti stručnu pomoć.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sljedeći članak
5 prednosti skijanja
najei-simptomi-post-x2d-covid-x2d-a-i-kako-ih-se-rijeiti-ndash-jgl-obitelj