Što je važno znati o vaginalnoj mikrobioti u pubertetu?

Pubertet je vrijeme kada tijelo djevojke prolazi kroz mnoge fizičke promjene, a jedna od važnih promjena koja se događa u tom razdoblju su promjene u sustavu vaginalne mikrobiote. Vaginalna mikrobiota je zajednica bakterija koja se nalazi u vagini i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja reproduktivnog sustava. Te bakterije u normalnim uvjetima održavaju pH vrijednost vagine u optimalnom rasponu te sprječavaju rast štetnih bakterija i infekcija.

Kako vaginalna mikrobiota utječe na zdravlje?

Vaginalna mikrobiota igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja reproduktivnog sustava mlade žene. Zdrava vaginalna mikrobiota važna je u sprječavanju infekcija i drugih problema poput vaginalnog svrbeža i neugodnog mirisa. Međutim, neravnoteža vaginalne mikrobiote može dovesti do vaginalne disbioze i povećanog rizika od infekcija, kao što su bakterijska vaginoza, gljivične infekcije i upale.

Kako se vaginalna mikrobiota mijenja tijekom puberteta?

Prije puberteta vaginalna mikrobiota uglavnom sadrži mali broj laktobacila, posebno Lactobacillus crispatusa, koji stvaraju kiselo okruženje u vagini i pomažu u sprječavanju rasta patogenih mikroorganizama.

Tijekom puberteta hormonalne promjene koje se događaju mogu utjecati i na mikrobiotu. Kada se tijelo priprema za prvu menstruaciju, estrogeni počinju djelovati i potiču rast laktobacila, dobrih bakterija koje pomažu u održavanju pH vrijednosti vagine. Postupnim povećanje broja laktobacila stvara se kiselo okruženje u vagini i štite od infekcija. Vaginalna mikrobiota je osjetljiva na promjene u hormonskoj ravnoteži, što može dovesti do fluktuacija u ravnoteži mikroorganizama u vagini i povećanju rizika od vaginalnih infekcija. 

U cjelini, promjene u vaginalnoj mikrobioti tijekom puberteta normalne su, a povezane su s fiziološkim procesima u tijelu. Redovito održavanje higijene i kiselog okruženja rodnice važno je za sprečavanje razmnožavanja štetnih bakterija i gljivica.

Lactogyn® oralne kapsule prve su oralne kapsule s pažljivo odabranim i klinički ispitanim dobrim bakterijskim kulturama. Povećavaju broj laktobacila u rodnici i debelom crijevu i omogućuju dugotrajnu ravnotežu vaginalne mikrobiote. 

Kada se obratiti liječniku?

Treba se obratiti liječniku ako primijetite bilo kakve promjene, odnosno sljedeće simptome:

  • svrbež i/ili peckanje u vagini,
  • neobičan iscjedak iz vagine (neugodan miris, promjena boje, konzistencije ili količine),
  • bol ili nelagoda tijekom spolnog odnosa,
  • krvarenje izvan redovitog menstrualnog ciklusa,
  • nepravilnosti u menstrualnom ciklusu,
  • bol u donjem dijelu trbuha.

Ako primijetite promjene nakon početka uzimanja novih lijekova, poput antibiotika ili steroida, ili nakon promjene seksualnih partnera, također se trebate posavjetovati s liječnikom. Redoviti ginekološki pregledi mogu pomoći u otkrivanju bilo kakvih zdravstvenih problema u ranim fazama te spriječiti ozbiljne komplikacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-je-vano-znati-o-vaginalnoj-mikrobioti-u-pubertetu-ndash-jgl-obitelj