Što je sindrom suhog oka u trudnoći?

Trudnoća uzrokuje brojne promjene u tijelu, a trudnice se nerijetko nose i sa sindromom suhih očiju. O čemu je riječ i zašto se to događa?

Sindrom suhih očiju karakterizira manjak vlažnosti na površini oka, zbog čega dolazi do osjeta neugode u oku, a ponekad i do peckanja ili svrbeža. Zbog smanjene vlažnosti oka, pri prelasku kapka preko oka osjeća se jače trenje jer površina oka nije dovoljno vlažna pa kapak zapravo “struže” po površini rožnice. Brojni su razlozi tome, primjerice, suh zrak u prostoriji, dugotrajna izloženost ekranu računala ili pak određene autoimune bolesti. 

Taj se problem pojavljuje i u trudnoći – najviše zbog hormonskih promjena, ali i vanjskih utjecaja – posebno pri kraju prvog tromjesečja, u prvome redu zbog hormonalnih promjena koje se događaju u tijelu. Te promjene mogu utjecati na količinu i kvalitetu suza koje navlažuju rožnicu te tako uzrokovati pojavu sindroma suhih očiju. 

Kao što trudnoća utječe na pojavu akni, tako utječe i na žlijezde koje se nalaze na kapcima, a koje izlučuju masnoću u suze. Ako te žlijezde ne izlučuju dovoljno masnoća u suze, one će brže isparavati te pogodovati pojavi sindroma suhog oka. Srećom, danas postoje umjetne suze koje mogu pomoći u vlaženju oka te tako olakšati simptome suhog oka kao što su peckanje i svrbež.

Vitaminske kapi za oči Vizol S Intensive djeluju dvostruko, a pogodne su za korištenje i tijekom trudnoće. Namijenjene su stabilizaciji suznog filma te obnavljanju površinskog sloja oka. Zbog svog sastava pomažu u podmazivanju površine oka, smanjujući trenje i čineći je glatkom. 

Mogu se koristiti i ako nosite kontaktne leće. Primjenom kapi Vizol S Intensive znatno ćete ublažiti posljedice sindroma suhog oka, što će vam pomoći da malo lakše preživite hormonalni disbalans izazvan slatkim iščekivanjem djeteta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sljedeći članak
Pašta sa šparogama
to-je-sindrom-suhog-oka-u-trudnoi-ndash-jgl-obitelj