Pašta sa šparogama

Šparoge su pravo proljetno povrće, najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Siromašne su kalorijama, čak 93% sastava čini voda,  a njihova najveća vrijednost leži u bogatstvu vitamina i minerala koje sadrže.

Pri odabiru uvijek valja posegnuti za onima koje nisu drvenaste te čiji su izdanci mekani i svijetlozelene boje, a vrhovi zatvoreni. Kuhane ili parene, šparoge mogu poslužiti kao baza za umake, pjenice, piree ili juhe. Ipak, u našim se krajevima najviše konzumira fritaja sa šparogama, a odlično pristaju i u tjesteninama, rižotima, slanim pitama i quichevima. Donosimo jednostavan, a slastan recept za paštu sa šparogama.

Sastojci za 3 osobe

35 dag pašte po osobi
1 šaka suncokretovih sjemenki
20 dag pancete narezane na kockice
2 režnja češnjaka
2 svežnja šparoga
1 malo pakiranje vrhnja za kuhanje
Maslinovo ulje
Muškatni oraščić
Papar, sol
Ribani sir
Bijelo vino 

Recept

Vrhove šparoga narežite na centimetar duge komadiće, te ih skupa s kockicama pancete stavite na malo maslinovog ulja na kojem ste prethodno popržili dva zdrobljena češnja češnjaka. Češnjak izvadite te u smjesu dodajte suncokretove sjemenke. Pirjajte na laganoj vatri i povremeno dolijevajte malo vina te pustite da vino ispari. Kad panceta dobije boju, a šparoge omekšaju, dodajte vrhnje za kuhanje i pustite još malo na vatri da zagusti. Začinite.

Skuhanu paštu ocijedite i stavite u posudu s umakom, dobro promiješajte i servirajte s ribanim sirom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

pata-sa-parogama-ndash-jgl-obitelj