Što je PMDD – kako prepoznati i ublažiti simptome?

Predmenstrualni disforični poremećaj ili PMDD, koji se pojavljuje kod 3 - 8% žena, ima slične simptome kao i PMS, ali su znatno izraženiji te uzrokuju otežano funkcioniranje u poslovnom i privatnom životu. Iako je riječ o čestom poremećaju koji se može vrlo uspješno liječiti, PMDD i dalje ostaje zanemareno i često neprepoznato stanje. Doznajte sve o njemu.

I PMS i PMDD karakterizira pojava emocionalnih, bihevioralnih i tjelesnih promjena, obično 10 do 7 dana prije menstruacije, ali kod PMDD-a intenzitet tih simptoma onemogućava ženu da obavlja svakodnevne aktivnosti. Do toga dolazi jer promjena razine spolnih hormona, estrogena i progesterona, u krvi negativno utječe na moždane funkcije, pokrećući simptome depresije. PMDD je najizraženiji u razdoblju od ranih dvadesetih do ranih tridesetih godina života, a najčešći simptomi su:

  • Depresivno raspoloženje, osjećaj beznađa
  • Izražena tjeskoba i napetost
  • Iznenadne promjene raspoloženja – izražena i kontinuirana razdražljivost, ljutnja, sklonost interpersonalnim konfliktima
  • Smanjen interes za uobičajene aktivnosti, posao, školu, društveni život
  • Osjećaj gubitka kontrole pri uobičajenim aktivnostima
  • Slabija koncentracija, osjećaj letargije, brzo umaranje i nedostatak energije
  • Nesanica ili povećana potreba za snom
  • Izražene promjene apetita, prejedanje, potreba za određenom vrstom hrane
  • Tjelesni simptomi poput porasta tjelesne mase, nadutost, osjetljivost ili otjecanje grudi, glavobolja, bolovi u mišićima ili zglobovima.

Za dijagnozu je potrebna prisutnost psihičkih, ali i fizičkih simptoma

Ne postoje laboratorijski testovi ni posebni nalazi kojima bi se točno mogao dijagnosticirati taj poremećaj. Ipak, za dijagnozu je potrebna prisutnost psihičkih, ali i fizičkih simptoma. Vrlo je važno razlikovanje PMDD-a od PMS-a. Sve žene, radilo se o PMS-u ili ne, u određenom trenutku proživljavaju neke od tih simptoma i to je potpuno normalno. Za PMDD je važno ustanoviti ponavlja li se to ponašanje te uzrokuje li značajne teškoće u svakodnevnom funkcioniranju. Potrebno je uočiti pojavljuje li se najmanje pet simptoma u većini menstrualnih ciklusa tijekom najmanje godinu dana. U svakom slučaju, sumnjate li da u vašem slučaju nije riječ o PMS-u, nego o PMDD-u – samo polako, nemojte brzati sa zaključcima i obavezno svom ginekologu detaljno opišite smetnje, njihov intenzitet i koliko se često javljaju.

Dosadašnje liječenje PMDD-a je simptomatsko, najčešće se primjenjuju antidepresivi, hormonalni kontraceptivi, analgetici ili diuretici. Osim toga, doprinijeti možete i same. Umjerena fizička aktivnost, tri do pet puta tjedno, povećava razinu estrogena i smanjuje napetost. Poželjno je da se više odmarate, a mogu se primijeniti i neke metode relaksacije kao što su meditacija ili joga. Prehrana također igra važnu ulogu. Preporučuje se smanjiti unos šećera, soli, kofeina, alkohola i masnoće. Hranite se namirnicama bogatima vitaminom B, kalcijem, željezom i magnezijem. Te vitamine i minerale možete uzimati i u obliku prehrambenih suplemenata.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Osnove akupresure
Sljedeći članak
Depresija u klimakteriju
to-je-pmdd-x2d-kako-prepoznati-i-ublaiti-simptome-ndash-jgl-obitelj