Depresija u klimakteriju

Klimakterij i menopauza vrlo su osjetljivo razdoblje velikih promjena u životu žene, a često mogu biti praćene raznim teškoćama. Većina u jednom trenutku osjeti zabrinutost zbog tjelesnih promjena, promjene seksualnog nagona, skore neplodnosti i osjećaja preranog starenja, što može rezultirati depresijom. Kako joj se othrvati i zdravo prihvatiti promjene?

Klimakterij, poznat i kao perimenopauza, označava razdoblje koje prethodi posljednjoj menstruaciji. Tijekom tog perioda događaju se određene promjene u tijelu žene koje će naposljetku rezultirati menopauzom, odnosno trajnim gubitkom menstruacije i prestankom cikličke djelatnosti jajnika. Simptomi su klimakterija, koje doživi otprilike 50 – 80% žena, znojenje tijekom noći i napadi vrućine, neredovita menstruacija, nesanica, smanjeni seksualni nagon, ali i razdražljivost, osjećaj tjeskobe, melankolije, emocionalna labilnost te depresija.

Posljednji navedeni simptomi, odnosno raspoloženja, izazvani su idejom da pred sobom imamo sve manje i manje vremena, da neminovno starimo, da nismo više vitalne, ženstvene ili zavodljive kao nekad. Stvarnost je takva kakva je – apsolutno svi starimo, ali način na koji ćemo promatrati tu stvarnost i suočiti se s njome naša je odluka.

Naučite se osloboditi napetosti tehnikama opuštanja, vježbama istezanja i disanja

Za početak, uvijek je dobro pripremiti se. Saznajte što se događa s organizmom u klimakteriju i nadolazećoj menopauzi i slobodno razgovarajte o tome s prijateljima, vršnjacima ili partnerom. Tako ćete se pripremiti za nadolazeću situaciju i shvatiti da je neizbježna, da se ne radi o lošoj sreći, usudu ili nečem trećem, nego o prirodnom prijelazu u životu svake žene. Nemojte biti ljute ili tužne, jednostavno prihvatite, to je prvi korak. Prihvaćanje nikako ne znači odustajanje i apatiju. Bavite se fizičkom aktivnošću koja će pomoći u održavanju kondicije, smanjiti rizik od razvoja bolesti srca te ojačati kosti. Neka neke aktivnosti budu na otvorenom, na suncu i u društvu. Također, naučite se osloboditi napetosti tehnikama opuštanja, vježbama istezanja i disanja. Joga se pokazala odličnim izborom upravo u klimakteriju jer dokazano ublažava probleme s nesanicom te umanjuje razinu stresa, valove vrućine i noćno znojenje.

Brigu treba jednako voditi i o duhovnom životu. Njegujte prijateljstva, okružite se pozitivnim ljudima, ispunite si društveni život i ostanite mentalno aktivne. Istraživanja pokazuju da su osobe koje vode bogat društveni i intelektualni život mnogo sretnije i dugovječnije. Uključite se u neku društvenu aktivnost zajedno s prijateljima, provodite vrijeme u prirodi, otkrijte ono u čemu uživate i posvetite se tome. Uživajte u svakom slobodnom trenutku.

Glavno pitanje jest: hoćete li podleći tuzi pred situacijom koju ćemo sve prije ili kasnije doživjeti ili izvući najbolje iz svega i krenuti u nove pobjede? Odluka je na vama.

Komentiranje je zaključano.

depresija-u-klimakteriju-ndash-jgl-obitelj