Osnove akupresure

Akupresura je drevna tehnika iscjeljivanja duha i tijela. Veoma je raširena, a za početnike jednostavna. Saznajte više i isprobajte.

Akupresura doslovno znači „igla“ i „pritisak“. Ipak, nikakve igle se ne koriste, u pitanju je samo pritisak na određene dijelove tijela i to prstima, laktom ili tupim predmetima. Ova tehnika alternativne medicine stvorena je na sličnim načelima kao i akupunktura. U pitanju je tradicionalna kineska medicina i njezina teorija o sistemu 14 meridijana koji prožimaju čitavo tijelo. Meridijane možete zamisliti kao žile energetskog sustava ljudskog tijela. Loša prehrana, manjak kretanja i danas posvuda rašireni stres, uzrokuju blokadu zdravog protoka energije uzrokujući bolesti. Akupresurom, odnosno pritiskom na određene točke, ponovno se uspostavlja normalan i zdravi protok životne energije.

Upoznajte se i osvjestite dijelove i osjećaje vaših ruku i nogu

Osnove akupresure možete isprobati već danas. Za početak imajte na umu da je tijelo fizička i emocionalna cjelina. Fokusirajte se na vaša stopala i ruke. Oni su ogledala vašeg tijela. Nožni palac simbolizirao bi glavu, područje između nožnog palca i stopala – vrat, luk stopala bila bi kralježnica, središnji dio stopala bio bi struk, dok bi peta predstavljala analni otvor. Metoda je sljedeća: dio stopala ili ruke koji predstavlja određeni dio tijela ili organ pritišćite po jednu sekundu tokom jedne minute. Sistem je: stisnite-opustite-stisnite-opustite. Koristite vrhove palčeva ili tupi predmet poput olovke. Pripazite na disanje, treba biti duboko i smireno, važno je udisati na nos. Ako vas određena točka boli (ali ne zbog same snage pritiska), to znači da je protok životne energije blokiran. Bol je dobar znak jer označava mjesta gdje trebate primijeniti akupresurne tehnike!

Nadalje, zglobovi na nogama i rukama povezani su sa ženskim reproduktivnim sustavom. To je jedan od razloga zašto žene u Indiji nose mnogo narukvica – njihovim pokretom aktiviraju se akupresurne točke. Ako vas boli vrat, pritišćite „mostić“ između nožnog palca i stopala; to vrijedi i za palce na rukama. Ako pak imate nelagode sa želucem, pritišćite mesnati korijen palca na ruci.

Postoje više shematskih prikaza meridijana i točaka koje se ponekad veoma razlikuju. Ne dajte da vas to zbuni, opustite se i uključite vašu intuiciju, tijelo će vas samo voditi. Upoznajte se i osvijestite dijelove i osjećaje vaših ruku i nogu. Slobodno ih stišćite i dajte si vremena jer vrijeme i opuštanje koje si posvetite tokom akupresure jednako je bitno kao i njezino izvođenje.

U svakom slučaju, akupresura je drevna tehnika, u potpunosti bezopasna i za lakše tegobe navodno daje brze rezultate. Kao i većina alternativne medicine nije u potpunosti znanstveno potvrđena, ali je uvijek možete prakticirati kao korisnu metodu samomasaže ili se njome poslužiti da pomognete prijatelju ili partneru.

Komentiranje je zaključano.

osnove-akupresure-ndash-jgl-obitelj