Što je četvrto tromjesečje i kako se nositi s njim

Svi znamo da trudnoća ima tri tromjesečja i da svako od njih nosi neke svoje specifičnosti i izazove, no četvrto tromjesečje rijetko se spominje, a i te kako je prisutno i zapravo još izazovnije jer nosi doista posebno iskustvo –  privikavanje na novi život.

Četvrto tromjesečje najlakše je opisati kao prijelazni period od rođenja do trećeg mjeseca bebina života tijekom kojeg se beba navikava na život izvan maternice, a vi na svoju bebicu. Za roditelje to razdoblje zna biti i fizički i psihički vrlo izazovno, dok se kod djeteta javljaju neke od glavnih razvojnih promjena.

Američki pedijatar dr. Harvey Karp prvi je popularizirao koncept četvrtog tromjesečja smatrajući da se bebe rađaju malo prerano te da se u ta tri mjeseca trebaju promatrati kao fetusi izvan maternice. Interakcija s novorođenčetom tada je najmanja jer se ono tek uči živjeti na ovom našem svijetu. 

S druge strane, i roditelji se, osobito majke, mogu suočiti s raznim teškoćama u vezi s njegom bebe, s nesanicom, izazovima dojenja, fizičkom boli, velikom količinom hormona… Razdoblje je to koje ne ostavlja mnogo prostora za odmor.

Kako pomoći djetetu?

Novorođenčetu ćete najviše pomoći tako što ćete nastojati rekreirati okruženje koje je imalo u maternici gdje je bilo skučeno, toplo i uz mnogo zvukova. Tu u pomoć pristiže previjanje uz koje se beba osjeća sigurno. Kada je neutješna ili nervozna, možete je polegnuti potrbuške na svoje rame ili ruku. Također, bebu umiruju zvuci koji sliče onima u maternici poput šuškanja, otkucaja srca te drugih monotonih zvukova koje proizvode, primjerice, sušilo za kosu, kuhinjska napa, usisivač i sl. 

Nošenje i ljuljanje također znatno pomažu. Ne brinite se da ćete time razmaziti svoju bebu jer se tako malenu bebu ne može razmaziti. Ako je devet mjeseci bila nošena, ne možemo očekivati da će joj biti ugodno da leži sama u mirnom krevetiću. 

Mogu još pomoći i topla kupka, masaža, tiha i zamračena soba, vožnja u kolicima.

Što mogu očekivati roditelji?

Nažalost, sve to što je dostupno bebi, roditeljima nije. Normalno je da ćete u ovom razdoblju biti razdražljiviji, čak i tužni. Vaš se život u djeliću sekunde promijenio pa si uzmite vremena da prihvatite novonastalu situaciju. Odjednom ste u potpunosti odgovori za jedno maleno biće. Prihvatite svu pomoć koja vam se nudi i ne ustručavajte se tražiti pomoć.

Turbulentno je to razdoblje, emocije će se izmjenjivati kao na ringišpilu i potpuno je normalno ako ne osjećate euforiju. Naime, nekima treba više, a nekima manje vremena da se priviknu na roditeljstvo. Ako se osjećate tužno, beznadežno i nemate volje ni za što, možda je riječ o tzv. baby bluesu ili postporođajnoj depresiji. U tom slučaju, svakako biste trebali potražiti stručnu pomoć.

Bilo da ste rodili prirodnim putem ili carskim rezom, bit će vam potrebno neko vrijeme dok povratite prijašnju fizičku snagu i svi bolovi uminu. Stoga se svakako brinite i o sebi kao i o svojoj bebi. 

Ako se još mučite sa žgaravicom koja vas je pratila tijekom trudnoće, možete i dalje koristiti antirefluksnu suspenziju Reflustat koja je sigurna za primjenu i kod dojilja. 

Četvrto tromjesečje možda neće biti lako ni vama ni vašoj bebici, ali ćete uspjeti jer ste sada konačno zajedno. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-je-etvrto-tromjeseje-i-kako-se-nositi-s-njim-ndash-jgl-obitelj