Spas za ljetne ozljede: kako postupiti pri uganuću gležnja

Premda je ljeto doba odmora, to je i vrijeme kada smo, zbog dobroga raspoloženja, više nego ikada otvoreni za neke nove avanture i nove aktivnosti.

Ponekad već samo pogrešan doskok pri skakanju s neke manje uzvisine, brodice koja se njiše ili nečega trećeg već može biti dovoljan da se drugi dan moramo nositi s uganućem noge. Razni udarci ili nagnječenja također nisu rijetkost, posebice ako smo se upustili u rekreativne sportove kojima se inače ne bavimo, ili smo pak neoprezno nosili hrpetinu stvari u vikendicu. Ako sumnjate da je riječ o uganuću gležnja, svakako trebate potražiti liječničku pomoć, ali do samoga susreta s liječnikom trebate si pomoći sami.

Ako sumnjate da je riječ o uganuću gležnja, svakako trebate potražiti liječničku pomoć, ali do samoga susreta s liječnikom trebate si pomoći sami. Samopomoć treba biti usmjerena na zaštitu zgloba od mogućih daljnjih ozljeda te smanjivanje boli i moguće otekline.

Samopomoć treba biti usmjerena na zaštitu zgloba od mogućih daljnjih ozljeda te smanjivanje boli i moguće otekline. Pritom je najbolje primijeniti RICE protokol, odnosno uobičajeni postupak trenutačnoga zbrinjavanja akutnih sportskih ozljeda. RICE dolazi od engleskih riječi rest (odmor), ice (led), compression (kompresija) i elevation (podizanje).

Dakle, ako sumnjate da ste uganuli gležanj, mirujte kako biste spriječili nastanak daljnjih povreda te postojeću ozljedu doveli u još ozbiljnije stanje. Na bolno mjesto potrebno je što je prije moguće staviti nešto hladno, s obzirom na to da se akutne traume i trenutačna bol tretiraju hladnim, dok se razne vrste kroničnih boli tretiraju vrućim oblozima. Stoga, nije na odmet sa sobom na plažu ponijeti nešto hladno kako bi vam odmah bilo pri ruci u slučaju takvih neočekivanih ozljeda. Hladan oblog smanjit će veličinu otekline i utjecati na prevenciju pojave hematoma.

U takvim slučajevima, posebno kod osoba koje boluju od takozvanoga sindroma proširenih vena, od velike pomoći može biti i Hepan krema, koja će spriječiti nastanak tromba (ugrušaka) u području gdje je nastala trauma. Hlađenje će, osim toga, utjecati i na smanjenje boli, no važno je napomenuti da na ozlijeđeno područje nikada nije dobro led stavljati izravno, već ga je potrebno umotati u krpu, ručnik ili bilo koju drugu tkaninu koja vam se u tom trenutku nađe pri ruci kako nesvjesno ne biste izazvali ozebline.

Nakon rashlađivanja ozlijeđenoga dijela, a kako bi se povećali uvjeti resorpcije, potrebno je uz pomoć kompresije hematom proširiti na što je moguće veću površinu. U tu svrhu upotrijebite elastični zavoj ili, u nedostatku pribora prve pomoći, tanju elastičnu tkaninu kojom možete zamijeniti takav zavoj. Nakon toga, potrebno je ozlijeđeni gležanj postaviti u blago povišen položaj (između 10 i 25 centimetara iznad razine srca) kako bi se olakšala cirkulacija i smanjila veličina hematoma.

Mirovanje i hladni oblozi pomoći će vam i kod raznih udaraca i nagnječenja: ublažit će bol, otekline i hematome te ubrzati vaš povratak svakodnevnim navikama i aktivnostima.

Komentiranje je zaključano.

spas-za-ljetne-ozljede-kako-postupiti-pri-uganuu-glenja-ndash-jgl-obitelj