Trudnice i ljetne vrućine

Vrućine su rijetko kome ugodne, a osobito su neugodne za trudnice koje ljeto dočekaju u posljednjim tjednima i danima trudnoće, posebno ako dolaze iz kontinentalnoga dijela zemlje.

Temperatura tijela trudnice malo je veća od uobičajene pa stoga nije čudno što teško podnose vrućinu. Osim toga, ljetne vrućine koje traju danima donose znojenje, nesanicu, kratke živce i još kraću pamet svima, no trudnicama u zadnjemu trimestru „bonus“ je i pojačan umor te još intenzivnije oticanje nogu.

S vrućinom si možete pomoći i tako da se počastite smrznutim desertom, a umjesto industrijskoga sladoleda neka to bude šumsko voće sa šlagom ili domaći sladoled od banane.

Jedan od najvažnijih i najlakših načina – uz ugradnju klima-uređaja – da se nosite s vrućinom je da pijete više vode. Nevjerojatno je lako zaboraviti popiti dovoljno tekućine koju, kada je vruće, gubimo znatno brže nego inače. Pijte stalno, u malim količinama, kako ne biste dobili žgaravicu, a za vrućih dana jelovnik neka vam bude pun hladnih, hranjivih juha i vodenastoga voća poput lubenice.

Kako vam noge ne bi oticale od vrućine, držite ih na povišenome, ograničite unos soli i stavljajte si hladne obloge. Najbolji recept za smanjenje oticanja koji će vam rashladiti i cijelo tijelo je – kupanje. Skočite do bazena ili se ušetajte u more – to je, osim ugodnoga osvježenja, ujedno i najbolja vježba za trudnice!

Da se ne biste pregrijali na putu do bazena, lagano se odjenite u odjeću od prirodnih materijala, najbolje od lana, bambusa i pamuka, u kojoj vam neće biti prevruće. Odjeća neka bude široka i ugodna i neka vas ne steže. Ako imate obveze koje ne možete odgoditi, planirajte ih ili rano ujutro ili predvečer, kada sunce padne. Koliko god bilo zanimljivo na nekome mjestu, nemojte predugo stajati!

U nedostatku mora, bazena i klime, tuš kabina i hladna voda sasvim će dobro poslužiti. Ne možete li to izdržati, namočite tetra pelenu u hladnu vodu i stavite si je na stražnji dio vrata ili čelo. S vrućinom si možete pomoći i tako da se počastite smrznutim desertom, a umjesto industrijskoga sladoleda neka to bude šumsko voće sa šlagom ili domaći sladoled od banane.

Komentiranje je zaključano.

trudnice-i-ljetne-vruine-ndash-jgl-obitelj