Hrana koja rashlađuje organizam

Visoke ljetne temperature često uzrokuju manjak apetita, ali i volje za stajanjem uz topli štednjak dok pripremamo obrok. Međutim, to ne znači da tijekom toga najtoplijega godišnjeg doba moramo živjeti samo na brzinski pripremljenim sendvičima ili tjestenini.

Mnoštvo je ukusnih i laganih namirnica koje možemo koristiti za pripremu hrane ljeti, a još je bolje ako odaberete one koje će zbog svojega sastava utjecati i na to da se manje znojite te dodatno hidrirate.

Voće i povrće, srećom, obiluje vodom koja nam je ljeti prijeko potrebna, a i sama priroda pobrinula se za to da ga u ovome razdoblju imamo u izobilju. Voćka koja je svakako zaslužila prvo mjesto na ljetnome tanjuru je lubenica. Možete je narezati na manje komade i spremiti u hladnjak te se povremeno tijekom dana poslužiti ohlađenim voćem i tako rashladiti. Također, možete je koristiti kao glavnu namirnicu u brojnim voćnim salatama te kao bazu za pripremu smoothieja.

Sladoled može privremeno dovesti do kratkotrajnoga hlađenja organizma, no ubrzo nakon toga organizam će se ponovno prilično brzo ugrijati jer će reagirati na gubitak toplinske energije.

Instant osvježenje svakako će vam donijeti neodoljiva kombinacija ananasa, manga i sličnoga tropskog voća, a u voćne salate ljeti povremeno dodajte dinje i breskve. Za hranjiv i osvježavajući početak dana možete pripremitišalicu žitarica s malinama, borovnicama ili šumskim voćem te sve to pomiješati s hladnim jogurtom.

Vrućine zahtijevaju i što lakšu prehranu pa na prženje i pohanje zaboravite ili ih barem svedite na minimum. Izdašne povrtne salate idealan su nadomjestak za kvalitetan obrok pa što češće u svoju prehranu uvrstite krastavce, paprike, rajčice i tikvice jer su bogate vodom. Masna i teška hrana općenito grije organizam pa je ljeti posebice izbjegavajte, a i čili, ljute umake i slana jela također radije ostavite za hladnije dane.

Iako nam se čini da je sladoled, mnogima omiljena ljetna poslastica, najbolji način za rashlađivanje tijela, on nam donosi upravo suprotno. Kao i sve namirnice čija je temperatura znatno niža od temperature tijela, sladoled može privremeno dovesti do kratkotrajnoga hlađenja organizma, no ubrzo nakon toga organizam će se ponovno prilično brzo ugrijati jer će reagirati na gubitak toplinske energije.

Zato se ne preporučuju niti hladni napitci, posebice oni u koje se dodatno ubace kockice leda, već je najbolje piti tekućinu sobne temperature. Isto vrijedi za gazirana i zaslađena pića te alkoholne i kofeinske napitke koji ljeti povećavaju proces dehidracije. Pri intenzivnome znojenju dobar su izbor izotonični napitci koji uz tekućinu nadoknađuju i izgubljene elektrolite, a nutricionisti nerijetko preporučuju i topao čaj. Idealno ljetno osvježenje donijet će vam i domaća limunada te napitak od limete ili grejpa.

Komentiranje je zaključano.

hrana-koja-rashlauje-organizam-ndash-jgl-obitelj