Kako se ponašati s bebom na brodu

Toliko se veselite ljetu, moru i povjetarcu da vam nije ni palo na pamet da bi se put do omiljenoga otoka mogao zakomplicirati? Budite spremni!

Veoma je malo beba koje baš ne podnose plovidbu. Srećom, na trajektima i katamaranima bebe mogu biti izvan autosjedalica i može ih se dojiti kad požele, što će ih smiriti. Ako je pak majka ta koja ne podnosi plovidbu i mora uzeti nešto protiv povraćanja, svakako se valja savjetovati s laktacijskom savjetnicom ili liječnikom koji će znati preporučiti sredstvo koje se smije koristiti uz dojenje.

Pobrinite se da dijete ima zaštitu od sunca, u čemu će vam pomoći zaštitne kreme prikladne za djecu i šeširići, ali i od vjetra, da ne biste prvi dan na otoku proveli kod liječnika!

Većina beba obožava ploviti: nježno ljuljuškanje mora podsjeća ih na boravak u majčinu trbuhu te uglavnom tijekom plovidbe spavaju. U Hrvatskoj rijetko koja trajektna linija od kopna do otoka plovi dulje od nekoliko sati, a ona najkraća – od Zadra do Ugljana – traje samo 20 minuta.

No, ako linija do vašega omiljenog otoka traje dulje, pripremite torbu sa svim potrepštinama, kao da umjesto na trajekt idete u park! Vlažne maramice, rezervne pelene, podlogu za presvlačenje, rezervnu odjeću, keksiće, hranu i vodu ako je beba starija od 6 mjeseci te igračkicu ili dvije. Sve to fino strpajte u ruksak koji ćete s lakoćom uzeti iz auta, jednom kad se uparkirate na trajekt. Nikako nemojte stvari stavljati u kolica jer ćete i njih morati ostaviti dolje, u automobilu!

Nosiljka je idealna za trajekte: u njoj sasvim male bebe mogu spavati na mami, i dojiti ako je potrebno, a veće će rado razgledavati brod. Odlučite li se izaći vani na palubu, obvezno budite svjesni vremenskih prilika i pobrinite se da dijete ima zaštitu od sunca, u čemu će vam pomoći zaštitne kreme prikladne za djecu i šeširići, ali i od vjetra, da ne biste prvi dan na otoku proveli kod liječnika!

Koliko će more biti mirno, ne možete predvidjeti niti na to utjecati. No, na vlastitu reakciju svakako možete! Ili barem na činjenicu da ona postoji: zato, ako se majka boji plovidbe, nosiljku i bebu može preuzeti otac – i uplovit ćete u obiteljsku morsku avanturu s osmijehom na licu.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Njega stopala kod kuće
kako-se-ponaati-s-bebom-na-brodu-ndash-jgl-obitelj