Njega stopala kod kuće

Zbog raznih ljetnih sandala, natikača i japanki naša su stopala ljeti izložena kao tijekom niti jednoga drugog godišnjeg doba. Zbog toga ih je potrebno pripremiti za ljeto, a u ovome tekstu otkrivamo vam što u tom smislu možete napraviti sami, bez profesionalne pomoći kozmetičarke.

Pedikura podrazumijeva cjelovitu njegu stopala, oblikovanje i ukrašavanje noktiju na nožnim prstima te pogotovo njegu tabana. Njegu stopala nije pametno izbjegavati ne samo zbog estetskih, nego i zdravstvenih razloga: različiti neugodni i netretirani problemi kao što su kurje oči ili pak velike, ispucale nakupine takozvane “mrtve” kože mogu uzrokovati ozbiljne rane koje teško zacjeljuju, posebno kod dijabetičara i drugih kroničnih bolesnika. Stoga je, kao i u brojnim drugim slučajevima, i ovdje prevencija veoma važna stvar.

Njegu stopala nije pametno izbjegavati ne samo zbog estetskih, nego i zdravstvenih razloga.

Odvojite povremeno nekoliko minuta i hidrirajte svoja stopala, a za to će biti dovoljno već da ih potopite u mlaku vodu u koju ste nakapali nekoliko kapi eteričnoga ulja. To može biti ulje čajevca, koje je poznato po svome antibakterijskom djelovanju, a pomoći će vam i u prevenciji nastanka gljivica na stopalima. Jedan od izbora svakako može biti i ulje lavande, poznato pak po umirujućemu učinku i ugodnomu mirisu. Mlaka voda omekšat će kožu vaših stopala i natopiti pore. Na taj ćete način lakše nastaviti s tretmanom stopala, neovisno o tome želite li im pružiti samo blagi piling ili je već vrijeme da dohvatite strugalicu za skidanje kože na zadebljalim mjestima i prionete tom poslu.

Ako redovito njegujete svoja stopala pa im samo želite priuštiti obnavljajući piling za osvježenje, na raspolaganju su vam razni preparati koje bez recepta možete nabaviti u drogerijama i ljekarnama te ih nanijeti na omekšalu kožu. Postoje i posebne piling blazinice koje sadrže glikolnu kiselinu, a koje vam mogu pomoći u otklanjanju zadebljale kože na stopalima. Piling s tom namjenom možete napraviti i kod kuće. Napravite smjesu od čistoga maslinova ulja, smeđeg šećera i morske soli te njome dobro istrljajte sva mjesta na kojima ste primijetili da se pojavljuju lagana zadebljanja. Nakon takvoga pilinga, potrebno je noge isprati vodom i dobro obrisati ručnikom jer vlaga na stopalima pogoduje nastanku gljivica.

Nakon pilinga, stopala je još potrebno nahraniti dobrom kremom, a ako ste ljubitelj različitih maslaca, možete umjesto kreme upotrijebiti i kakao ili shea maslac te bademovo ili kokosovo ulje. Ako je vašim stopalima potreban malo snažniji tretman za skidanje mrtvih nakupina kože, omekšajte kožu prethodno namačući stopala u mlakome mlijeku, u kojemu se nalazi i kamen plovučac. Nakon toga koristite strugalicu i otklonite mrtve stanice te nastavite s pilingom i tretmanom kremom ili uljima.

Bademovo ulje možete koristiti i za njegu tvrde kože na petama kako biste je omekšali i hidrirali, a pritom ne zaboravite i na nokte: nježno ih oblikuje i pravilno podrežite te i njih namažite bademovim uljem. Ako na njima pak primjećujete tragove gljivičnih oboljenja, javite se liječniku ili pomoć potražite u najbližoj ljekarni.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Ljetna njega lica
njega-stopala-kod-kue-ndash-jgl-obitelj