Prva pomoć kod vrtićkog bronhitisa

Ako ste proveli cijelu noć budni sa svojim djetetom koje kašlje, možda je kriv bronhitis. No, ne brinite se, bronhitis je jedna od najčešćih bolesti dišnih puteva kod djece predškolske dobi, a uz pravilno liječenje i prevenciju može nestati za nekoliko dana. Ipak, morate pripaziti da bronhitis ne preraste u neku ozbiljniju upalu.

Napokon ste dočekali i taj trenutak kada je vaše dijete krenulo u vrtić. Nakon cijele procedure upisa i prikupljanja dokumentacije, što je izazivalo znatan stres, mislili ste da ste konačno mirni, kadli – počele dosadne vrtićke bolesti. Okruženje u vrtiću idealno je za širenje raznih virusa i bakterija na koje nijedno dijete nije otporno. U predškolskoj dobi, očekivano je čak i do deset virusnih infekcija dišnih puteva tijekom godine. S obzirom na to da je sezona prehlade i gripe u tijeku, lako je moguće je i vaše dijete oboljelo od bronhitisa. Iako simptomi ponekad zvuče grozno – piskanje i dubok, mučan kašalj koji proizvodi sluz – ne brinite se, bronhitis kod djece obično je blaga upala.

Kako prepoznati da je riječ o bronhitisu?

Bronhitis je prehlada u prsima koja se javlja kada se dišni putevi do pluća upale i počnu proizvoditi sluz. Ti veliki dišni putevi poznati su kao bronhi. Simptome bronhitisa lako možete prepoznati. Glavno obilježje je kašalj popraćen sivkastim ili žućkastim sekretom. Neki od ostalih simptoma su kratak dah ili osjećaj nedostatka zraka, stezanje u plućima, hripanje te povišena tjelesna temperatura. Mokri kašalj koji traje nekoliko tjedana kod vašega djeteta znak je da može imati akutni bronhitis. Obično je to stanje uzrokovano virusom i prilično brzo se poboljšava. Rijetko djetetov bronhitis može postati kroničan, što znači da traje oko mjesec dana ili više. Kronični bronhitis često uzrokuju bakterije i reagira na liječenje antibioticima. Ako primjećujete da se vaše dijete već dulje vrijeme bori s kašljanjem i iskašljavanjem sluzi, potrebno je posjetiti obiteljskog pedijatra.

Kako uspješno liječiti i spriječiti vrtićki bronhitis?

Kašalj koji dolazi s bronhitisom može zvučati loše, ali kašalj je prirodan način čišćenja pluća. U većini slučajeva bronhitis će popustiti sam od sebe, ali simptome možete sami učinkovito prevenirati i ublažiti. Povećanje unosa tekućine može pomoći u smirivanju grlobolje te olakšati iskašljavanje sluzi. Probajte toplu limunadu, juhu ili toplu vodu s limunom i medom. 

Vašemu djetetu treba odmor, no zagušenost mu može otežati san. Pokušajte ga u ležećem položaju uzdignuti tako da postavite ispod djeteta nekoliko jastuka kako biste mu olakšali odmor i disanje. Dodajte malo vlažnosti parnom kupkom ili vrućim tušem te provjetravajte prostor kako bi izašao suhi zrak. 

Ako je dijete maleno pa teško iskašljava sekret, možete mu pomoći umjerenim lupanjem dlana po leđima u kosom položaju potrbuške tako da mu glava malo visi. Tako pomažete sekretu da se “odlijepi” od bronhija.

Ako vaš mališan često obolijeva od bronhitisa, svakako investirajte u dobar inhalator koji će mu olakšati disanje i razrijediti sluz kako bi je lakše iskašljao. 

Kućnom ljekarnom protiv virusa

Kako biste se i prije napada virusa i bakterija obranili, važno je prvi napasti. Uz pomoć Aqua Maris Clean spreja za nos isperite sluznicu prije i nakon vrtića. Ako je već prekasno za prvi napad, tu je Meralys HA za djecu, jedini proizvod s “konceptom 3 u 1”. Učinkovito se bori s bolestima gornjeg dišnog sustava uz pomoć tri komponente: morske vode, hijaluronske kiseline i dekongestiva ksilometazolina. Meralys ublažava suhoću sluznice, dodatno je vlaži i štiti te smanjuje njezino oticanje, olakšava disanje i potiče izlučivanje sekreta. Ako vaše dijete muči vrućica, u pomoć će priskočiti Neodol oralna suspenzija s okusom jagode, koja se daje u cilju smanjenja vrućice i ublažavanja blagih do umjereno jakih bolova. 

Ako pak kod djeteta čujete škripanje tijekom disanja i visoka temperatura mu ne spada nekoliko dana, vrijeme je za posjet pedijatru. 

Naoružajte se strpljenjem i kućnom ljekarnom i budite spremni za hladne dane koji stižu.

Tagovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

prva-pomo-kod-vrtikog-bronhitisa-ndash-jgl-obitelj