Proljev kod djece

Proljev je, po svojoj učestalosti, druga najčešća zdravstvena  tegoba s kojom se susreću djeca do treće godine. Uzroci proljeva mogu biti različiti, no, koji god oni bili,  uvijek je važno voditi računa o tome da dijete ostane hidrirano.

Proljev kod male djece može biti uzrokovan brojnim razlozima. Dječja crijeva još nisu toliko razvijena, a imunitet snažan da bi se mogli oduprijeti brojnim virusima i bakterijama koji nas svakodnevno okružuju. Također, dječji organizam može biti preosjetljiv na neke vrste hrane poput vlakana, što također može dovesti do proljeva. Osim toga, uzroci probavnih smetnji mogu biti i korištenje antibiotika, ali i manje psihološke traume poput prvog odvajanja od roditelja pri odlasku u jaslice.

Proljev i njegovi simptomi najčešće traju nekoliko dana.

Ovisno o uzroku proljeva, mogu varirati i simptomi koji ga prate: povišena tjelesna temperatura, grčevi, povraćanje, glavobolja, a ponekad i osip. Vrućica se javlja kod bakterijske i virusne upale, a ako je osip popraćen vrućicom, vjerojatno je riječ o prisutnosti bakterijske upale protiv koje se organizam bori. Tada je nužno kontaktirati liječnika, kao i ako se proljev pojavio kao posljedica uporabe antibiotika. U tom slučaju liječnik može propisati zamjenski lijek koji će probavni sustav lakše podnijeti. Kako se tijekom korištenja antibiotika narušava ravnoteža korisnih i štetnih bakterija u crijevima, već uz prvu dozu antibiotika preporučuje se primjena dobrih bakterija kao što su Normia Baby kapi. Normia Baby obnovit će crijevnu mikrofloru i vratiti organizam u ravnotežu. Mogu se koristiti od najranijih dana, a ne zaboravite da pomažu i u borbi s dojenačkim grčevima.

Proljevi kod djece najčešće su uzrokovani virusima, ali ako su djeca već starija, a proljev popraćen čestim grčevima, važno je provjeriti je li možda riječ o nekoj ozbiljnijoj bolesti kao što su celijakija ili Chronova bolest. U svakom slučaju, važno je voditi računa o tome da se prevenira dehidracija, a elektroliti nužni za normalno funkcioniranje tijela redovito nadoknađuju. Ako je riječ o veoma malenoj djeci, u slučaju proljeva, a kako bi se nadoknadili izgubljeni elektroliti, potrebno im je dati oralnu rehidracijsku otopinu. U nadoknadi elektrolita može pomoći i Normia Rehidro, pripravak u vrećicama koji sadrži rehidracijsku sol za oralnu upotrebu, a pogodan je za primjenu kod svih dobnih skupina, pa tako i dojenčadi. Obogaćen je cinkom, koji pomaže organizmu da se brže oporavi od proljeva.

Komentiranje je zaključano.

proljev-kod-djece-ndash-jgl-obitelj