Sedam znakova da je vaše dijete žrtva vršnjačkoga nasilja

Vaš mališan ili mališanka tek su napravili prve samostalne školske korake, no tu briga ne prestaje. Dapače, u nekim slučajevima u školi briga tek počinje. Izdvojili smo sedam znakova koji upućuju na to da je vaše dijete žrtva vršnjačkoga nasilja. Naučite ih prepoznati na vrijeme!
  1. Dijete ne želi ići u školu

Ponekad, djeca ne žele ići u školu jer im se jednostavno ne da. Mališani žele provesti više vremena s roditeljima ili u igri i to je potpuno normalno. Međutim, ako vaše dijete iznenada preplavi negodovanje kada je riječ o odlasku u školu ili počne izmišljati kojekakve bolesti, na to je potrebno posebno obratiti pozornost. Ako dijete ne daje konkretan odgovor na pitanje zašto ne želi ići na nastavu te je preplavljeno strahom i nervozom, možda ima problema sa školskim kolegama. Na vama je da dokučite razlog te pomognete djetetu da se nosi s potencijalnim problemom, ali i da o tome informirate nastavnika, kao i roditelje zlostavljača. Također, potreban je poseban oprez da ne biste dodatno zakomplicirali situaciju, ali važno je i ne ohrabrivati dijete da na agresiju uzvraća agresijom.

Više od četvrtine djece iskusilo je neki oblik vršnjačkoga nasilja.

  1. Promjene u ponašanju

Pri dolasku iz škole dijete je neraspoloženo, zatvara se u sobu, djeluje potišteno ili čak ljutito? Svako odstupanje od normalnog ponašanja znak je za uzbunu, ali i brižan razgovor. Zapamtite, dijete će ponekad nastojati izbjeći otkriti što ga muči, pa čak i ime zlostavljača, no treba biti ustrajan, utješiti ga, ali i pružiti mu maksimalno razumijevanje.

  1. Dijete ima manjak samopouzdanja

Primijetili ste da je dijete iznenada opterećeno nekom svojom navodnom “manom”, materijalnim statusom i sl. te je izuzetno osjetljivo? Iako se s tim problemima, odnosno psihičkim zlostavljanjem i uvredama djeca češće susreću u razdoblju adolescencije, i najmlađi su im itekako podložni. U to posebno osjetljivo doba, kada djeca žele biti prihvaćena među vršnjacima te se još traže, ta pitanja mogu biti ključna u formiranju njihova karaktera. Pomognite im maksimalno, utješite ih razgovorom te im ugradite vrijednosti na koje ćete poslije i vi i oni biti ponosni.

  1. Lošije ocjene

Ako je vaše dijete uzoran učenik s dobrim ocjenama, no odjednom je došlo do odstupanja nagore, njegova koncentracija vjerojatno je usmjerena na druge stvari. Čest znak zlostavljanja kod djece upravo je lošiji uspjeh, no nemojte ih grditi, već nastojte otkriti razlog koji se krije u pozadini toga. Vršnjaci mogu biti nasilni prema djeci čak i zbog odličnih ocjena, a kako bi se uklopilo, dijete ponekad rješenje vidi u namjernom popuštanju”.

  1. Dijete gubi prijatelje

Djeca se često svađaju, u tome nema ništa novo niti neobično. No, ako ste primijetili da se dijete više ne druži s nekima od mališana čija ste lica prije često viđali, ali i slušali o njihovim zajedničkim dogodovštinama, pokušajte saznati krije li to veći problem.

  1. Ne želi koristiti društvene mreže

Ako je vaše dijete bilo korisnik društvenih mreža, no iznenada ih ne želi koristiti niti pričati o aktivnostima na njima, možda je žrtva cyberbullyinga. Djetetu pokušajte pomoći razgovorom, a kako biste spriječili potencijalne ekscese, preventivno nastojte biti upoznati s virtualnim ponašanjem djeteta.

  1. Tjelesne ozljede

Primijetili ste neuobičajene ozljede i modrice na djetetu koje nisu posljedica sporta ili kakvih uobičajenih dječjih padova? Iako su djeca sklona ozljedama tijekom igre, treba znati prepoznati kada je riječ o znakovima vršnjačkog zlostavljanja i posljedicama nasilja. Obratite pozornost na njihov kontinuitet te porazgovarajte s djetetom o uzroku i – zapamtite: budite nježni, ali dosljedni!

Komentiranje je zaključano.