Proljetni umor – mit ili stvarnost?

Proljetni umor službeno nije bolest, no ipak postoji. Riječ je o cijelom nizu fizičkih i fizioloških simptoma, među kojima je najčešći drastičan pad energije, što se naziva sindromom proljetnog umora.

Duga hladna zima vrijeme je kada sve miruje – i priroda, i ljudi. Nije samo do hladnoće, iako je i ona faktor, osobito kad je riječ o dopaminu, hormonu koji utječe na motivaciju, a kojeg ima onoliko manje koliko se manje krećemo. Što, osim ako idete na skijanje, zimi radimo relativno rijetko.

I nedostatak svjetla nas ograničava: izaći u šetnju nakon posla znatno je lakše kad je poslije posla još uvijek dan. A ako cijeli svijetli dio dana moramo provesti radeći u četiri zida, onda nam tijelo ne dobiva dovoljno svjetla, samim time ni dovoljno serotonina, hormona koji nas čini sretnima, a niti vitamina D.

Vratite svoju energiju na staro – kratkim šetanja po suncu, makar tijekom pauze za ručak i na samo pet minuta.

Česte boleštine koje prate kraj zime možemo zahvaliti nedostatku vitamina C kojeg u zimskoj prehrani, u kojoj nedostaje svježeg voća i povrća, rijetko ima dovoljno. Sve to riješi dolazak proljeća, duljih i toplijih dana, ali ne bez neugodnog osjećaja letargije i umora, popraćenog niskom motiviranošću i manjkom vitalnosti. Upravo su C i D vitamini ti koji povećavaju energiju!

No, kako do više kretanja i do duljeg boravka vani kad vas proljetni umor sravni s kaučem? Korak po korak! Najprije, svedite stres na minimum. Zatim, svoju energiju vratite na staro – kratkim šetanja po suncu, makar tijekom pauze za ručak i na samo pet minuta. Tijelu dajte priliku da se samo oporavi i uzimanje dodataka prehrani, poput Alfabiotika i Alfabiotik Juniora za djecu koji će svojim jedinstvenim kombinacijama AHCC®FD kompleksa i bakterijske kulture BB12® omogućiti poboljšanu apsorpciju nutrijenata iz hrane. Uz to, jedite zdravo i raznovrsno, strogo upravljajte rasporedom spavanja nekoliko tjedana i sindrom proljetnog umora će nestati, a vama će ostati emocionalna stabilnost i izbalansirano tijelo, spremno za nove proljetne i ljetne izazove.

Komentiranje je zaključano.