
Je li moguće izbjeći karijes?
Karijes je infekcijska bolest, uzrokuju ga bakterije zbog kojih se zub počne raspadati. Nakon jela i pića na zubima se stvara plak, tanki sloj bakterija koje napadaju caklinu, a to može dovesti i do upale zubnoga mesa i ispadanja zuba, ne samo do standardnih bolova i osjetljivosti na toplo i hladno.
Upravo je zato veoma važno održavati higijenu usta i zubi. Studija sa Sveučilišta u Sydneyju, provođena sedam godina, objavljena 2015. godine, pokazala je da je preventivnom njegom moguće smanjiti potrebu za brušenjem i plombama za čak od 30 do 50 posto. Pola posla, dakle, obavlja dobra i redovita oralna higijena.
Kruh, čips, pereci, žitne pahuljice, mlijeko, gazirana pića, voće, kolači i slatkiši potaknut će bakterijsku aktivnost.
Na žalost, to nije sve! Nužna je i naklonost gena jer na nastanak karijesa utječu nasljedni faktori, poput sastava zuba, njihove razmaknutosti te količina i sastav sline, koja pak može jače ili slabije reagirati na bakterije koje uzrokuju karijes.
Uz to, tu su i prehrambene navike. Osim što su vrlo bitne tijekom razvoja zuba,izbor vrste hrane i broj obroka u danu nakon kojih se zube pere, važni su čimbenici u razvoju karijesa. Kruh, čips, pereci, žitne pahuljice, mlijeko, gazirana pića, voće, kolači i slatkiši potaknut će bakterijsku aktivnost.
Međutim, to ne znači da je karijes svima suđen, neki ljudi jednostavno moraju više paziti, i to na mnoge stvari: da imaju kvalitetnu četkicu za zube koja će dosegnuti i ukloniti plak i s najteže dostupnih mjesta; dok jedni smiju četkati zube dvaput dnevno, drugi to moraju činiti iza svakog obroka; zube bez karijesa nekome može donijeti već sama uporaba zubnoga konca, dok drugima to donosi pasta s fluoridom koji stvara zaštitni sloj na zubima i neutralizira bakterijsku kiselinu.
Komentiranje je zaključano.