Što treba znati o ubodu krpelja?

S toplijim danima počinje i sezona napada raznih sitnih krvopija. Osim komaraca, tu su i krpelji, čiji ugrizi mogu biti sve, samo ne bezazleni, a što trebate znati o ubodu krpelja, pročitajte ovdje.

Krpelji, premda vrlo maleni, svojim ugrizom mogu izazvati ozbiljne bolesti. Najopasniji su krpeljni meningoencefalitis i lajmska borelioza. Krpeljni meningoencefalitis opasna je upala moždane ovojnice koja može uzrokovati vrlo ozbiljne posljedice, u najgorem slučaju i smrt. Obje bolesti počinju simptomima sličnima gripi, kao što su povišena temperatura i upala limfnih čvorova, no kod meningoencefalitisa u kasnijim fazama dolazi do kočenja vrata, jake glavobolje, osjetljivosti na svjetlost te mučnine.

Premda u odbijanju krpelja kao prevencija mogu pomoći razni repelenti koje je potrebno nanijeti prije boravka u prirodi, najbolja prevencija je cjepivo. Ono se aplicira u tri doze, no već nakon druge primljene doze, razvija se poprilična zaštita.

Nakon svakog boravka u prirodi potrebno je obaviti detaljan samopregled, a ako vas je krpelj već ugrizao, treba ga oprezno izvući. Nipošto ga ne smijete zakretati ili natapati uljem ili alkoholom.

Lajmska borelioza bolest je kod koje infekcija u prvome stadiju prolazi gotovo neprimjetno, ali se nakon desetak dana na mjestu ugriza krpelja pojavljuje crvenilokoje se zatim u koncentričnim krugovima širi, dok centar žarišta u međuvremenu postaje sve svjetliji. Slijedi visoka temperatura i oticanje limfnih čvorova te je, s obzirom na to da upalu uzrokuje bakterija, čim prije potrebno početi s terapijom antibioticima. Ako se ne liječi na vrijeme, bakterija se može preseliti u druge organe te uzrokovati ozbiljne zdravstvene smetnje.

Planinari, liječnici i kineziolozi preporučuju da se pri odlasku u prirodu od krpelja zaštitite i dugom, svjetlijom odjećom (kako biste lakše primijetili krpelja) te da izbjegavate prolaske kroz gustiš i visoku travu. Nakon svakog boravka u prirodi potrebno je obaviti detaljan samopregled, a ako vas je krpelj već ugrizao, treba ga oprezno izvući. Nipošto ga ne smijete zakretati ili natapati uljem ili alkoholom. Ako se na mjestu ugriza već razvilo crvenilo i svrbež, ugriz premažite kremom Pantexol Repair koja će vam pomoći u ublažavanju tih simptoma.

Komentiranje je zaključano.