Ambrozija – alergičarima neprijatelj broj jedan

Alergičarima je proljeće vjerojatno najmanje milo godišnje doba, a ambrozija jedan od najvećih neprijatelja, a zašto je tome tako, saznajte ovdje.

Ambrozija je jednogodišnji korov odgovoran za gotovo 75 % svih alergija izazvanih peludom biljaka. Stoga se u gotovo svim većim naseljima, kako bi se onima koji su alergični na pelud te biljke barem donekle olakšao život, provode organizirane akcije njezina uklanjanja s javnih površina. Prema je riječ o jednogodišnjoj biljci, ona ispušta iznimno mnogo peludnih zrnaca (jedna biljka u stanju je proizvesti do milijardu zrnaca!), a sjeme ambrozije može u zemlji mirovati i desetak godina prije nego što proklija.

Premda preferira ruralna područja, zapravo će izniknuti i na bilo kojoj zapuštenoj livadi. Pelud ambrozije nošena vjetrom i kišom može vrlo daleko i vrlo visoko putovati, čak do tri kilometra u visinu!

Pelud ambrozije nošena vjetrom i kišom može vrlo daleko i vrlo visoko putovati, čak do tri kilometra u visinu!

Simptomi alergije na ambroziju isti su kao i kod svih peludnih alergija: šmrcanje, vodenast sekret iz nosa, crvene suzne oči, kihanje i grlobolja. Pomoć, osim u vidu prevencije, dolazi i u obliku raznih antihistaminika. No, prije posezanja za lijekovima, svakako se preporučuje da simptome nastojite izbjeći praćenjem razine peluda u zraku i ostankom u zatvorenom kada je najveća koncentracija peludi u zraku.

Osim toga, provodite vrijeme u zatvorenim, klimatiziranim prostorima ili privremeno posjetite neki mediteranski kraj (ambrozija je biljka koja obitava u kontinentalnim dijelovima). Također, nastojte svaki dan prati kosu i mijenjati odjeću kako biste se sebe uklonili pelud koja se potencijalno na vas zalijepila tijekom izlaska iz stana ili kuće.

Komentiranje je zaključano.