Porod kod kuće – sve što morate znati

Porod kod kuće sve češće je želja budućih majki. U Hrvatskoj nije zabranjen, ali nije niti sasvim zakonski reguliran pa se lome koplja o tome treba li se upuštati u takav način donošenja djeteta na svijet ili radije porod odraditi u bolničkom rodilištu.

Bitno je napomenuti kako je porod kod kuće prihvatljiva opcija samo za žene koje nemaju rizičnu trudnoću niti komplikacije koje bi mogle ugroziti i bebu i majku. Veliku ulogu pritom ima ginekolog koji prati tijek trudnoće, on najbolje može procijeniti realno stanje, odnosno zaključiti ima li buduća rodilja sve preduvjete za takav porod. Osim što trudnoću treba pratiti i kontrolirati kao i kod poroda u bolnici, za porod kod kuće ključnu ulogu ima stručna primalja. Problem kod poroda u kući u Hrvatskoj je što naše primalje nemaju dozvolu za rad izvan rodilišta, odnosno njihovo pružanje skrbi pri porodu kod kuće može se smatrati kaznenim djelom. Stoga je, ako želite roditi u vlastitom domu, jedino rješenje angažiranje licenciranih primalja iz drugih (susjednih) zemalja koje onda konstantno putuju ne bi li pružile traženu uslugu i skrb. Osim primalje, sve više se žena u proces trudnoće i rađanja odlučuje uključiti i doulu – educiranu profesionalku koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu pomoć rodilji.

Uloga primalje

Pregledi kod primalje organiziraju se svaka četiri tjedna od 12. do otprilike 30. tjedna trudnoće. Primalja i trudnica od 37. tjedna trudnoće uspostavljaju svakodnevnu vezu zbog mogućeg prijevremenog poroda, ali i same kontrole trenutačnog stanja. Tijekom cijelog tog procesa primalja bi trebala biti vrlo angažirana, odnosno iz sigurne udaljenosti brinuti se o sigurnosti bebe i majke. Na poziv dolazi u dom i pomaže ženi tijekom trudova, često sa sobom donosi i opremu (bazen, stolčić, marame…) kako bi se rodilja mogla u potpunosti fokusirati na sam čin rađanja, bez dodatnog stresa. Primalja redovito prati otkucaje srca djeteta te majčino stanje. Prema potrebi, provjerava i otvorenost vrata maternice. Ako je potrebno, primalja šiva puknuće međice, a obavlja i prvi pregled novorođenčeta te – u idealnim uvjetima – prati i majku i dijete prvih dva do šest tjedana nakon poroda.

Što je sve potrebno za porod kod kuće?

Iako se može činiti kako vam za izvanbolnički porod treba mnogo opreme te brojne preinake po kući, činjenica je da takav porod ne zahtijeva nimalo više opreme od poroda prirodnim putem u rodilištu. Potrebna oprema uključuje nekoliko nepropusnih kompresa, sterilnih gaza, štipaljku za podvezivanje pupkovine i sterilne škare, sterilne rukavice za primalju te slušalice za slušanje otkucaja bebina srca. Pri izboru prostora za porod treba razmišljati o zadovoljavanju preduvjeta sigurnosti i majke i bebe. Najbolji izbor često je dnevni boravak jer ima najviše prostora za bazen, a važno je da je prostorija u prizemlju kako bi se olakšalo kretanje svim sudionicima procesa. U prostoru u kojem žena rađa mora biti vrlo toplo, čak do 30 stupnjeva. 

Proizvodi koji se koriste za vrijeme trudnoće mogu neželjeno utjecati na plod, ali i majku – stoga, oprezno s tim. Za intimnu njegu birajte sapune koji će održati neutralan pH te očuvati prirodnu floru, poput Holyplant sapuna za intimnu njegu. Holyplant bademovo ulje u spreju obogaćeno vitaminom E zbog svojega blagog djelovanja idealno je za njegu osjetljive kože beba i djece, ali i za prevenciju i tretiranje strija.

Koje su potencijalne komplikacije izvanbolničkog poroda?

S obzirom na to da nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti kako će sami porod teći, bitno je pratiti sve parametre i reagirati na vrijeme ako dođe do određenih komplikacija zbog kojih bi se porod trebao nastaviti u bolnici. Najčešće je riječ o sporom otvaranju rodilje i napredovanju samog poroda, potrebi za lijekovima protiv bolova te umoru majke koja više ne može samostalno porod privesti kraju. Od ozbiljnijih komplikacija, može se dogoditi da dijete ima nepravilne otkucaje srca, da mu je glavica u neodgovarajućem položaju za porod ili da majka prekomjerno krvari nakon poroda. 

Različita znanstvena istraživanja provedena na ovu temu donose zaključak kako porod kod kuće može biti sigurno i pozitivno iskustvo za majku i dijete, ali obvezno uz prisustvo stručne osobe, primalje. Naravno, taj zaključak odnosi se samo na prirodni porod bez komplikacija. Faktor koji se ne smije zanemariti su potencijalne komplikacije i rješavanje takve stresne situacije. Da bi porod kod kuće bio opravdan, potrebno je, osim primalje, osigurati i nesmetan transfer od kuće do bolnice ako dođe do toga da je potrebna skrb u bolnici. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

porod-kod-kue-x2d-sve-to-morate-znati-ndash-jgl-obitelj