Rajske ptice (rolane šnicle)
Zamotane namirnice pružaju bezbroj mogućnosti, a punjene rolice su vrlo jednostavno, brzo i fino jelo. Zarolati možete apsolutno bilo što što ima dovoljno površine za punjenje, puniti možete bilo čime, vezati možete špagom, čačkalicama, mini ražnjićima, alu – folijom. Rolice možete kuhati, poširati, peći, pržiti, na malo ulja, u fritezi, „na suho“…. Zaista, mogućnosti koje pružaju „smotane namirnice“ su neograničene, a mi donosimo jednu od kombinacija.
Sastojci za četiri osobe
- 60 dkg junećeg šnicla od mekšeg dijela buta izrezano na oko šest tankih šnicla
- 30 dkg kapule (sitno nasjeckane)
- 1 mrkva (naribana)
- 1/2 dcl ulja
- sol, vegeta, crvena paprika u prahu, 2 žlice konzerve od rajčice, žličica brašna, peršinov list
Sastojci za nadjev
- 5 dkg mesnate suhe pancete
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice riže
- Vegeta, mljeveni papar
- 10-tak čačkalica
Receptura
Isjeckati sitno pancetu i popržiti u tavici na pola žlice ulja, dodati rižu, prodinstati par minuta uz podlijevanje s malo vode. Na kraju dodati češnjak, vegetu i papar te maknuti s vatre. Svaku šniclu stanjiti pomoću drvenog batića ili potući na neki drugi način, s jedne strane malo posoliti, s druge strane poprašiti s malo vegete (ne previše jer je nadjev već dovoljno slan). Nadjev otprilike podijeliti u istoj tavi na onoliko dijelova koliko imamo šnicli. Na početak svake šnicle staviti dio nadjeva te zarolati šniclu i kraj pričvrstiti s čačkalicom (probadanjem).
Finalizacija
Na zagrijanom ulju (najbolje u niskoj padeli sadržaja od oko 2 litre ) popržiti naglo šnicle okretanjem sa svake strane po pet minuta da se zažute. Izvaditi šnicle sa strane, a na masnoći prepržiti sitno nasjeckani luk dok se ne zacakli. Vratiti šnicle na luk, podliti vodom i dinstati oko pola sata uz povremeno podlijevanje i miješanje (da ne zagori).
Dodati zatim naribanu mrkvu i dalje dinstati još oko pola sata uz polijevanje i potresanje posude ili miješanje. Na kraju dodati crvenu papriku, papar, konzervu rajčice razmućenu u malo vode, te dosoliti prema potrebi. Kako bi bilo više safta, uz rajčicu se u vodu može pomiješati i jedna žličica glatkog brašna ili malo gustina. Na kraju dodati sjeckani peršin po potrebi još malo vode i prokuhati pet minua.
Posluživanje
Servirati uz kuhani krumpir ili paštu i zelenu salatu.
Autorica: Gordana Špoljarić, umirovljenica