Po čemu su specifične jesenske alergije?

Kihanje i crvene oči simptomi su koje vezujemo uz proljeće, no većina ljudi kojima smeta pelud u proljeće, alergični su i u jesen, a tegobe traju od kasnog kolovoza do sredine studenog.

Prehlada ili ne?

Simptomi su govoto isti: nos koji curi, kihanje, kašljanje, puni sinusi… No, ako traje duže od 10 dana, to nije prehlada već alergija, čak i ako vas ne muče svrbež očiju i nosa te suzenje očiju, tri simptoma koja su specifična za jesenje alergijske reakcije. I kako ih preživjeti? Znajte na što reagirate i izbjegavajte alergene.

Ambrozija nije sve – jesenska pelud i hrana

Uz sveprisutnu ambroziju, pelud u kasnoljetnim i jesenjim mjesecima proizvode još i kopriva, pelin i trputac. Da, to su biljke koje cvjetaju i u proljeće, ali proljeće je vrijeme kad očekujemo alergije pa više pazimo i na alergije i na peludne kalendare. 

Alergeni u nekim biljkama mogu reagirati s drugim alergenima pa se može dogoditi da u jesen postanete alergični na mrkvu, celer ili jabuku, osobito ako ste već osjetljivi na neku hranu. 

Plijesan i trulež lišća

Jesenje kiše donose i povećanu vlagu u zraku koja u kombinaciji s toplim zrakom stvara idealne uvjete za razvoj plijesni. Provjerite stropove, kupaonske pločice, oko prozora i bilo gdje drugdje gdje može biti vlage u kući. Ako reagirate na plijesan, odlazak u prirodu ne mora biti od pomoći – plijesan se pojavljuje i na vlažnom drvetu, lišću i tlu, a sitne čestice koje uzrokuju alergiju vjetar će donijeti čak i ako se držite podalje od šume.

Grinje napadaju!

Kad prođu jesenje kiše, dolazi hladno vrijeme, no jesenjim alergijama tu nije kraj. Grinje obožavaju toplo i suho, a kad krene grijanje, one su u raju. Najćešće se skrivaju u kućnoj prašini, tepisima, zastorima, tapeciranom namještaju, poplunima i jastucima. Veliko pospremanje prije paljenja grijanja, često provjetravanje i antialergijska posteljina bit će od pomoći. Sve što ne možete oprati na 60 stupnjeva, stavite u ledenicu na 10 minuta da se riješite grinja. I rublje sušite unutra kako biste povećali vlažnost zraka ili nabavite ovlaživač zraka. 

Pomoć postoji!

Nosu pomozite sprejem za nos Aqua Maris 4Allergy koji ublažava simptome alergijskog rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice. Ne zaboravite blagom kremom mazati nos izvana, jer stalno brisanje nosa iritira kožu.

Oči pak nikako nemojte trljati – nekoliko kapi Vizol S Allergy kapi za oči zaštitit će vam oči od prodora alergena i pomoći sluznici oka da se obnovi. Ove kapi su ekonomične – do 340 sterilnih kapi u praktičnoj bočici – i traju do 6 tjedana nakon otvaranja.  Uz to, dok traje alergijska reakcija, uzimajte vitamin C, kalcij i crni kim te se pobrinite da dovoljno spavate i odmarate se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *